Experter kräver global plan mot resistens

Hundratusentals människor dör varje år, på grund av antibiotikaresistens. Professor Otto Cars kritiserar i senaste numret av BMJ världshälsoorganisationen WHO för att vara oengagerad.

19 sep 2008, kl 12:00
0

Ska vi hejda en världsomfattande epidemi krävs en global plan skriver professor Otto Cars med kollegor i senaste numret av British Medical Journal.
Idag dör minst 300 000 nyfödda varje år i vissa sydasiatiska länder sedan de infekterats av resistenta bakterier.

Men också
i Sverige och övriga Europa blir allt fler svårbehandlade bakterier motståndskraftiga mot antibiotika, som meticillinresistenta stafylokocker (MRSA).
Otto Cars och hans kollegor varnar också för att stora kirurgiska ingrepp som transplantationer och cellgiftsbehandling hotas om inte världssamfundet snabbt agerar mot antibiotikaresistensen.

Världshälsoorganisationen
WHO får kritik av Otto Cars för att man inte genomfört den globala strategi mot antibiotikaresistens som man lade fram 2001.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng