Läkare skrev ut vatten och mineraler mot bröstcancer

Anmäld: LäkareAnmälare: SocialstyrelsenÄrende: Behandling utan vetenskapligt stödÄrendenr: HSAN 2010:A4Utgång: Återkallande av legitimation

26 feb 2007, kl 17:16
0

Trots tidigare varningar har en läkare i Göteborg behandlat bröstcancer med metoder som saknar vetenskapligt stöd. Kvinnan ordinerades vitaminer och mineraler och enligt hennes anhöriga avrådde läkaren från operation med motiveringen att det inte går att skära bort tumörer eftersom cancersubstansen finns i hela kroppen likt mögel i en syltburk. Till försäkringskassan skrev läkaren att patienten helt kunde återfå arbetsförmågan. Kvinnan avled ett år senare i sin sjukdom.

Läkaren hävdar att han inte avrått från operation och att det inte är förbjudet att behandla slutstadiet av cancer med vatten, vitaminer och mineraler om gängse behandling inte gett resultat. Uppgifterna till försäkringskassan försvarar han med att det är opsykologiskt att ge patienter en dålig prognos.
Efter ett tillsynsbesök på läkarens praktik fastslår Socialstyrelsen att han även skrivit ut narkotikaklassade läkemedel utan medicinsk grund och att journalföringen är undermålig. Läkaren medger att journalerna är kortfattade men att han själv vet vad anteckningarna betyder.

Ansvarsnämnden anser att behandlingsmetoderna vilsefört patienter och att journalföringen inte kan användas som underlag till säker vård. Verksamheten utgör en fara för patientsäkerheten och genom att ignorera tidigare varningar är läkaren direkt olämplig för yrket. Ansvarsnämnden återkallar med omedelbar verkan mannens legitimation.
Läkaren är villig att ta ?time out? från sitt arbete, men vädjar att få behålla sin legitimation eftersom han vårdar sin hustru som nästan är helt förlamad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng