Lågt HDL ger ökad risk för bröstcancer

För äldre överviktiga kvinnor kan låga nivåer av det goda kolesterolet HDL signalera en ökad risk för bröstcancer. Det visar en studie vid universitetet i Tromsö, Norge som publicerades i Journal of the National Cancer Institute (2004? 96:1152-1160). Forskarna studerade närmare 39 000 norska kvinnor som följdes i 17 år och under perioden utvecklade totalt […]

27 aug 2004, kl 10:45
0

Annons

För äldre överviktiga kvinnor kan låga nivåer av det goda kolesterolet HDL signalera en ökad risk för bröstcancer. Det visar en studie vid universitetet i Tromsö, Norge som publicerades i Journal of the National Cancer Institute (2004? 96:1152-1160).
Forskarna studerade närmare 39 000 norska kvinnor som följdes i 17 år och under perioden utvecklade totalt 708 kvinnor bröstcancer. Resultaten visade att lågt HDL var associerad med en ökad risk för bröstcancer för överviktiga kvinnor efter menopaus. Kvinnor med de lägsta HDL-nivåerna hade tre gånger så hög risk jämfört med de som hade de högsta nivåerna av HDL.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng