Kvinnor med behandlad bröstcancer bör inte få HRT

Svenska studier bekräftar
att kvinnor med behandlad bröstcancer löper en ökad risk att få nya tumörer vid hormonbehandling. Studierna avbröts därför i förtid.

18 feb 2004, kl 10:59
0

Hormonersättning (HRT) ges ibland till kvinnor med klimakteriebesvär som behandlats för bröstcancer trots att behandlingen är kontraindicerad på grund av risk för tumöråterfall. Det beror på att dessa kvinnor kan drabbas av svåra klimakteriesymtom, antingen på grund av naturligt klimakterium eller till följd av sin behandling. Dessutom har kvinnor med bröstcancer idag en högre överlevnad vilket gjort behandlingen till en viktig klinisk fråga.
Hittills har det inte funnits data som bekräftar den ökade risken, och därför startades studier i Sverige och i flera andra länder under 1990-talet för att undersöka sambandet. I dessa studier randomiserades kvinnor som behandlats för bröstcancer i tidigt stadium till att få antingen HRT eller ingen behandling.
Två nya studier i Sverige, som sedan 1997 undersökt drygt 800 patienter, har nu i en gemensam analys visat en ökad risk för tumöråterfall för kvinnor som fått HRT. Vid separata preliminära analyser av de två studierna noterades i den största studien, Habits, en ökad risk som grundas på att 26 patienter med HRT drabbades av tumöråterfall jämfört med åtta för patienter utan HRT. Studien var ursprungligen planerad att inkludera minst 1 300 kvinnor som skulle följas i fem år men stoppades den 17 december förra året efter bara två år.
Så snart detta analysresultat blev klart beslöts att alla studier med HRT till kvinnor med tidigare bröstcancer i Sverige skulle avbrytas.
Habits, som publicerades i Lancet (2004;363:453-55), är bara en i raden av flera hormonstudier som stoppats i förtid. Den stora WHI-studien på 16 608 kvinnor visade att risken översteg fördelarna vid användning av HRT. Beroende på att kvinnor med bröstcancer redan har en högre risk för stroke, hjärtkärlsjukdom och troligen demens är de särskilt sårbara för den ökade risken som hormonbehandling ger, hävdas i en kommentar i samma nummer av Lancet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng