Annons

Kritik mot regeringens förslag på läkemedelsområdet

Både Lars Jeding, tidigare utredare av apoteksmonopolet, och Anders Carlsten ordförande i farmaceutförbundet är kritiska till regeringens förslag att behålla apoteksmonopolet och försämra högkostnadsskyddet.

4 jul 2002, kl 07:05
0

Socialminister Lars Engqvist vill behålla apoteksmonopolet. Det uttalade han vid en pressträff i samband med förhandlingarna kring den nya vårbudgeten. Samtidigt avvisade han idén om att låta receptfria läkemedel säljas i vanliga affärer.
? Jag vill behålla Apoteket som ett samhällsinstrument. Apoteksmonopolet är viktigt för att läkemedelskonsumtionen inte ska öka ännu mer än den redan gjort, sade han, enligt tidningsuppgifter.
Men Lars Jeding, tidigare utredare av apoteksmonopolet och förespråkare för en avmonopolisering, menar att det är viktigt att inte se för kortsiktigt på denna fråga.
? Jag menar att apoteksmonopolet kommer att upphöra på sikt, säger han. Den utveckling med en avmonopolisering som jag skissat på i utredningen är oundviklig i ett internationellt perspektiv. Att regeringen inte tar steget fullt ut nu måste vara en konsekvens av det politiska läget.


Monopolet ett hinder
Lars Jeding menar att regeringen måste se dessa frågor ur ett helhetsperspektiv där man tar in alla aspekter av liv och hälsa och möjliggör för sjukvårdshuvudmännen att faktiskt ta det totala ansvaret. Och där är apoteksmonopolet ett hinder.
? Det är inte hur apoteken fungerar som är bekymret utan den stelbenta strukturen med monopol tillsammans med en föråldrad prisreglering, säger Lars Jeding.
Kortsiktiga kompromisser kan bli mycket dyra för samhället, menar han, och det är därför viktigt att regeringen tar sitt ansvar.
? Det förslag som nu framläggs kommer att innebära att regeringen visserligen får ett andrum med de problem som finns med läkemedelsnotan, men det som oroar mig mest är att regeringen missar chansen att få området liv och hälsa att bli en tillväxtmotor för Sverige, säger han.


Risk för hamstringsvåg
Lars Engqvist har också bekräftat att regeringen har för avsikt att försämra högkostnadsskyddet. Men kritikerna menar att en sådan åtgärd knappast kommer att få någon ekonomisk effekt utan endast skapa en ny hamstringsvåg.
? Att höja gränser för frikort innebär en uppenbar risk för en ny hamstringsvåg likt den vi hade i slutet av 1996, säger Anders Carlsten, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund, SFF. Detta vore mycket olyckligt. Det är en stor risk att den besparingspotential som man räknar med äts upp av en ny hamstring. Dessutom skulle det innebära katastrof på apoteken med en rusning efter läkemedel efter den senaste tidens personella nedrustning och det är ingenting som man bör utsätta vare sig patienter eller apoteken för.


Ta ett helhetsgrepp
Anders Carlsten menar att istället för att se läkemedel enbart som en kostnadsfråga är det hög tid att regeringen tar ett helhetsgrepp om läkemedelsanvändningen.
? Läkemedel är en viktig faktor i sjukvården och det man bör satsa på är att få en bättre användning av dem, säger han. Att säga nej till läkemedel enbart av kostnadsskäl är inte rimligt, istället bör man värdera nyttan som läkemedlen gör. n