Annons

Kritik mot mini-vårdcentral som öppnar idag

Som ett nytt grepp för att locka kunder till sina apotek startar Kronans droghandel idag mini-vårdcentraler på två av sina apotek i Stockholm. Men satsningen får kritik från läkarhåll.

15 mar 2012, kl 14:50
0

Annons

Vårdcentralerna går under namnet Minutkliniken och finns inne på Kronans droghandels apotek. Tanken är att utan krav på tidsbokning hjälpa till med enklare åkommor som ögoninflammationer, öroninflammationer, halsinfektioner och andra enkla och vanliga sjukdomar, som i dag står för cirka 50 procent av besöken i primärvården.

Mini-vårdcentralerna bemannas av en sjuksköterska som tar emot patienten. Via telefon och videolänk finns en legitimerad läkare som vid behov kan skriva ut ett recept.

Men satsningen får kritik från Läkarförbundet. Thomas Flodin, som är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, säger i en intervju i Dagens Nyheter att ?Det låter som om man får betala dyrt för en sämre produkt. Man får inte träffa en läkare, utan läkaren ska bedöma något som skickas elektroniskt.?

Thomas Flodin menar att det bakom ett symtom kan döljas ett flertal olika sjukdomar, vilket kan missas i den nya kliniken. ?Jag bedömer inte den här verksamheten som helt patientsäker?, säger Thomas Flodin till Dagens Nyheter.