Kritik mot dyra barnvacciner

I Danmark har Statens Serum Institut monopol på vacciner. Det tros vara en skäl till att till exempel barnvacciner är 50 procent dyrare i Danmark än i Sverige. Detta kritiseras nu av det danska Riksrevisionsverket.

9 sep 2003, kl 11:25
0

Annons

Riksrevisionsverket i Danmark överväger enligt Jyllandsposten att granska förvaltningen av SSI, Statens Serum Institut. Riksrevisorn Henrik Otbo säger till Jyllandsposten att man bland annat ska undersöka vad monopolet har för konsekvenser när det gäller barnvacciner.

I Danmark är barnvaccinerna 50 procent dyrare än i Sverige, vilket man menar beror på att Statens Serum Institut till skillnad mot Sverige, där varje landsting köper in sina vacciner, har monopol på vaccinerna.

Chefen för SSI Nils Strandberg Pedersen håller med om att priserna nog skulle vara lägre om monopolet upphörde, men menar att monopolet inte enbart är en prisfråga.

? I Sverige får inte alla barn samma vaccin. Vi menar att säkerheten är större i Danmark eftersom vaccinet kommer från samma ställe och att vi har en bättre övervakning av eventuella biverkningar.

Nils Strandberg Pedersen hävdar också att ett upphävande av monopolet skulle gå ut över den samlade beredskapen.

– Intäkterna från vaccinerna ska också säkra att det finns nödvändiga vacciner vid till exempel ett biologiskt terrorangrepp.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng