Annons

Kritik mot dyra barnvacciner

I Danmark har Statens Serum Institut monopol på vacciner. Det tros vara en skäl till att till exempel barnvacciner är 50 procent dyrare i Danmark än i Sverige. Detta kritiseras nu av det danska Riksrevisionsverket.

9 sep 2003, kl 11:25
0

Riksrevisionsverket i Danmark överväger enligt Jyllandsposten att granska förvaltningen av SSI, Statens Serum Institut. Riksrevisorn Henrik Otbo säger till Jyllandsposten att man bland annat ska undersöka vad monopolet har för konsekvenser när det gäller barnvacciner.

I Danmark är barnvaccinerna 50 procent dyrare än i Sverige, vilket man menar beror på att Statens Serum Institut till skillnad mot Sverige, där varje landsting köper in sina vacciner, har monopol på vaccinerna.

Chefen för SSI Nils Strandberg Pedersen håller med om att priserna nog skulle vara lägre om monopolet upphörde, men menar att monopolet inte enbart är en prisfråga.

? I Sverige får inte alla barn samma vaccin. Vi menar att säkerheten är större i Danmark eftersom vaccinet kommer från samma ställe och att vi har en bättre övervakning av eventuella biverkningar.

Nils Strandberg Pedersen hävdar också att ett upphävande av monopolet skulle gå ut över den samlade beredskapen.

– Intäkterna från vaccinerna ska också säkra att det finns nödvändiga vacciner vid till exempel ett biologiskt terrorangrepp.