Kreditsystemet självfinansierat

Ett år har gått sedan Apoteket införde kreditprövning för nya avbetalningskunder. Ur ekonomisk synvinkel är framgången ett faktum. Samtidigt nekas många kunder kredit.

27 okt 2006, kl 18:05
0

År 2002 gick Apotekets kreditsystem back med 84 miljoner kronor. Nu täcks kostnaderna av intäkterna.

– Det ser ut att gå ungefär plus minus noll i år för de direkta kostnaderna, säger Magnus Lind på Apotekets ekonomienhet. Han berättar att Apoteket varje månad följer kostnadsutvecklingen för kreditsystemet, som innebär att kunder kan köpa läkemedel på avbetalning.

För första gången uppnår nu företaget sitt mål att systemet ska vara självfinansierat. Framför allt är det kreditprövningen som givit resultat, enligt Magnus Lind. Apoteket har inte längre problem med kunder som inte kan betala.

– De får betala kontant eller söka hjälp hos kommunen för att få sina läkemedel, säger han.

Apotekets avbetalningstjänst gjorde tidigare mycket stora förluster. Som sämst gick det år 2002 då 70 000 kunder inte betalade sina räkningar. Året därpå införde Apoteket kreditstopp för dem som inte betalat skulder.

När Apoteket för ett år sedan dessutom införde regler för vem som får handla på kredit blev kritiken massiv. Krav framfördes på att även skuldsatta skulle få köpa på avbetalning. En enda betalningsanmärkning kunde räcka för att för att bli nekad. Idag har Apoteket lättat på kraven så att personer med upp till två betalningsanmärkningar får kredit. Magnus Lind säger att systemet inte är fyrkantigt.

– Vi gör individuella bedömningar. Det kan vara en äldre människa med dåligt närminne som har missat att betala. Är han eller hon inte någon kreditrisk släpper vi igenom.

Trots att reglerna inte är lika strikta som när prövningarna för ett år sedan infördes var det ändå nio procent av de cirka 10 000 kreditprövningar som genomfördes den senaste månaden som fick avslag. Det innebär att hundratals människor varje månad blir nekade att köpa mediciner på kredit.

I början av december sker ett antal förändringar i systemet. Aviseringsavgiften för autogirokunder sänks bland annat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng