Annons

Krav på behovsdriven forskning

Läkare utan gränser har nu gått in i ett samarbete med ett universitet för att utveckla enkla hiv-tester för användning i resursfattiga miljöer.

19 jun 2006, kl 12:11
0

Produktutveckling hör inte till det man förknippar med en humanitär organisations arbete. Men Läkare utan gränser har nu gått in som medfinansiär för att utveckla ett enkelt hiv-test. Forskningen bedrivs vid Diagnostics Development Unit vid Cambridge universitet i Storbritannien.
Syftet är att utveckla enkla, billiga och snabba hiv-tester för bruk i resursfattiga miljöer.

Inhoppet som produktutvecklare ska ses som kritik mot industrins och regeringars ointresse att utveckla läkemedel och diagnostiska verktyg som efterfrågas i låginkomstländer.

Enligt Läkare utan gränser har bara en procent av de läkemedel som kommit ut på marknaden de senaste trettio åren gällt behandling mot sjukdomar som tuberkulos, sömnsjuka och infektionssjukdomen kala azar, det vill säga sjukdomar som drabbar befolkningen i fattiga länder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng