Danskar vill begränsa försäljningen av smärtstillande

I Danmark har läkemedelsföretaget Glaxosmithkline gjort gemensam sak med bland annat barnpsykiatrisk expertis för att begränsa den receptfria försäljningen av smärtstillande. Skälet är självmordsförsök bland unga.

19 jun 2006, kl 12:16
0

I Danmark har antalet som vårdas på sjukhus på grund av förgiftning med smärtstillande medel stigit med drygt 90 procent på tio år.
Idag är siffran uppe i cirka 2 600 inläggningar om året enligt statistik från det danska Landspatientregistret. De allra flesta gäller självmordsförsök med receptfria smärtstillande medel och speciellt oroande är ökningen bland ungdomar, anser barnpsykiatrisk expertis.

Nu vill ett antal barnexperter men också läkemedelsföretaget Glaxosmithkline att man i Danmark inte längre ska tillåta försäljning av förpackningar med över 100 tabletter. Sådana stora förpackningar bör vara receptbelagda anser man.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng