Annons
Snabb minskning av antikroppar mot covid-19
Foto: Istock

Snabb minskning av antikroppar mot covid-19

Sju månader efter två vaccindoser återstod 15 procent av den ursprungliga antikroppsnivån i Community-studien.

29 sep 2021, kl 08:50
0

Forskarna i den svenska Community-studien rapporterar nu om en snabb minskning av antikroppar efter covid-19-vaccination. Sju månader efter att deltagare blivit dubbelvaccinerade med vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech hade antikroppsnivån sjunkit till omkring 15 procent av den nivå som uppmättes strax efter vaccineringen.

De som vaccinerades med Astrazenecas vaccin Vaxzevria fick sin andra dos något senare. Hittills har forskarna kunnat följa denna grupp under tre månader. Även i den gruppen syns en tydlig nedgång i antikroppsnivåer. Nivåerna är också ungefär fem gånger lägre än efter Pfizer/BioNTechs vaccin vid samma tidpunkt.

− Att antikroppsnivåer sjunker över tid är förväntat och trots sjunkande antikroppsnivåer ser vaccinens skyddseffekt mot svår sjukdom ut att hålla i sig i många undersökningar. Det är i nuläget svårt att säga vilken nivå av antikroppar som krävs för skydd mot infektion respektive mot svår sjukdom, men vi vet att antikroppsnivåer korrelerar till skyddseffekt, säger i ett pressmeddelande specialistläkaren Charlotte Thålin vid Danderyds sjukhus, som är huvudansvarig för Community-studien.

Konsekvenser för äldre och sköra

Studien pågår, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, sedan våren 2020 vid Danderyds sjukhus i Stockholm. Forskarna studerar immunitet efter både genomgången covid-19-infektion och vaccination.

Från början samlades prover in från 2 149 sjukhusanställda. Då, våren 2020, hade cirka 19 procent antikroppar efter infektion med viruset sars-cov-2. Studiedeltagarna och deras immunsvar har sedan följts upp var fjärde månad. Drygt 90 procent av deltagarna är nu vaccinerade.

− De låga antikroppsnivåerna kan innebära att vi framöver ser en ökad spridning även i vaccinerade grupper och det kan ha konsekvenser för våra äldre och sköra, säger Charlotte Thålin.

Kraftigare immunitet efter infektion

Ett annat resultat av den senaste uppföljningen i studien är att antikroppsnivåerna hos dem som först hade covid-19 och sedan fick vaccin ligger betydligt högre. Hos dem sjunker nivåerna också långsammare.  Det starka immunsvaret efter infektion och vaccin ses redan efter en dos vaccin.

− Individer som har haft covid-19 behöver därför inte en påfyllnadsdos, i alla fall inte inom kort, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och en av forskarna i projektet.

Antikroppar är bara en del av infektionsskyddet. En annan viktig del är så kallad T-cellsimmunitet. Community-studien kommer nu att fortsätta med provtagningar var fjärde månad och bland annat analyser av T-cellsimmunitet

Dessutom planeras studier av förekomsten av asymptomatiska infektioner efter vaccination, och huruvida dessa infektioner är smittsamma.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng