Kostnadseffektivt med statiner till fler enligt studie

Att ge blodfettssänkande statiner till fler än de som löper ökad
risk för hjärtattack är kostnadseffektivt. Det menar amerikanska
forskare som föreslår en ökad användning, så länge riskerna inte är
större.

28 sep 2010, kl 11:39
0

Annons

Studien, som publicerats i Circulation, föreslår att en bredare användning av statiner kan vara ett kostnadseffektivt sätt att förebygga hjärtattack och stroke. Forskarna bakom den fann också att det inte är kostnadseffektivt att screena patienter för inflammationsmarkören C-reaktivt protein, CRP.

I USA rekommenderas för statinanvändning för personer med en minst 20 procents ökad risk att drabbas av någon form av kardiovaskulär sjukdom de kommande 10 åren. Men enligt den nyligen publicerade studien skulle alltså fler kunna ha nytta av behandlingen.

Forskarna undersökte kostnadseffektiviteten för tre typer av statinbehandling hos personer med normala kolesterolvärden och utan tidigare hjärt- kärlsjukdom eller diabetes. En grupp behandlades enligt gällande riktlinjer, en grupp screenades med avseende på CRP de som hade förhöjda värden av CRP men inte annars mätte behandlingskriterierna fick statiner. Den sista gruppen fick statiner om de bedömdes löpa ökad risk för hjärt- kärlsjukdom, utan att CRP mättes.

När de kostnadseffektiva beräkningarna var gjorda var forskarnas bedömning att den mest lönsamma strategin var statinbehandling baserad på enbart hjärt-kärlrisker utan att kontrollera CRP. Den mötte kravet på att varje kvalitetsjusterat levnadsår inte ska kosta mer än 50 000 amerikanska dollar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng