Annons
Kortare antibiotikakur lika bra mot lunginflammation
Foto: Istock

Kortare antibiotikakur lika bra mot lunginflammation

En kortare antibiotikabehandling räckte för små barn med okomplicerad lunginflammation i en stor studie.

16 nov 2022, kl 09:50
0

Ett internationellt forskarteam har analyserat forskningsläget när det gäller antibiotikabehandlingens längd vid okomplicerad lunginflammation hos barn. Slutsatsen var att kortare antibiotikakurer är lika effektiva som längre. De kortare behandlingarna ger också färre biverkningar. Studien är publicerad i Jama pediatrics.

Värderade studier om lunginflammation hos barn

Mycket forskning pågår för att vid olika infektioner kunna rekommendera  antibiotikabehandlingar som är så korta som möjligt utan att ge avkall på behandlingseffekten. När det gäller okomplicerad lunginflammation hos barn tillför den aktuella studien ny kunskap till detta arbete.

Forskarteamet, som leddes av kinesiska forskare, gjorde en systematisk forskningsöversikt och metaanalys. I analysen ingick nio randomiserade kliniska studier med sammanlagt 11 143 barn.

De studier som forskarna valde ut var sådana som jämförde en kortare behandlingsregim med en längre och där samma läkemedel användes i båda fallen. I sju studier fick barnen amoxicillin och i två studier cotrimoxazol.

Kort lika bra som längre

Det primära utfallsmåttet var behandlingssvikt. Detta definierades som att lunginflammationen inte gick över eller att allvarliga symtom återkom vilket i svåra fall kan leda till sjukhusinläggning och vara livshotande.

Behandlingssvikt förekom i genomsnitt i knappt 13 procent av fallen. Det var lika vanligt vid de längre antibiotikabehandligarna som vid de kortare.

En särskild analys visade att en tredagarskur med antibiotika var lika effektiv som en femdagarskur. Och även i studier som jämförde en femdagarskur med en tiodagarskur var båda lika effektiva.

Färre biverkningar

Forskarna såg också att de kortare behandlingarna gav betydligt färre biverkningar i form av mag-tarmbesvär och klåda.

“Resultaten av vår forskningsöversikt kan hjälpa behandlande läkare i deras kliniska arbete och ge underlag för framtida kliniska riktlinjer”, skriver forskarna i studien.

De konstaterar att riktlinjerna för närvarande skiljer sig åt mellan olika länder. De hoppas bland annat att deras studie ska bidra till att vården i länder som rekommenderar tiodagarskurer går över till kortare behandlingar:

“Riktlinjeansvariga och kliniker i dessa länder kan överväga att skifta till en femdagarskur för behandling av barn med okomplicerad lunginflammation”.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng