Konkurrensverket tveksamma till läkemedelsköp

Konkurrensverket har beslutat att titta närmare på Glaxosmithklines planer på att köpa Astrazenecas helägda bolag Tika. Skälet är att köpet kan begränsa konkurrensen på den receptfria marknaden.

17 feb 2009, kl 10:33
0

Astrazeneca vill sälja sin läkemedelsportfölj med receptfria läkemedel som Alvedon, Nezeril, Nasin och Reliv till GSK för cirka 1,7 miljarder kronor. Astrazeneca har sina receptfria produkter samlade i det helägda bolaget Tika som då byter ägare.
Men köpet kan gå i stöpet om Konkurrensverket anser att konkurrensen blir allt för lidande av koncentrationen.
? Vi tycker att vi behöver titta lite mer på det här, säger Camilla Nyroos på myndigheten.

Om köpet går
igenom kommer GSK att ha en mycket stor marknadsandel när det gäller receptfria medel mot värk. Astrazenecas Alvedon är det i särklass största receptfria läkemedlet, förra året sålde Apoteket Alvedon för 262 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som McNeils försäljning av Ipren som ?är det näst största receptfria medlet i kronor. GSK säljer även Panodil. Och McNeil säljer förutom Ipren också Treo.
Blir det affär kommer den svenska OTC-marknaden att ha två starka aktörer istället för tre, vilket väcker farhågor om hur höga inträdeshindren blir för nya aktörer, speciellt efter en omreglering av apoteksmarknaden, menar Konkurrensverket.

Till sista april
ska myndigheten vara färdig med sitt beslut. Om Konkurrensverket säger nej till affären kan företagen överklaga till Marknadsdomstolen. Under Konkurrensverkets utredning kan de två företagen också komma med förslag, så kallade frivilliga åtaganden, för att mildra effekten av koncentrationen.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng