TNF-alfahämmare säljer mest

Nya biologiska läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar är de som
Apoteket AB sålde mest av under 2008. Den totala försäljningen ökade
med 5,2 procent till 34,6 miljarder kronor. Men det är stora skillnader
mellan olika delar i landet på hur mycket olika läkemedel används.

16 feb 2009, kl 16:22
0

Den största kostnadsökningen under 2008 har skett i gruppen läkemedel som används vid ledgångsreumatism, cancer och transplantation, de stod för 41 procent av den totala kostnadsökningen förra året. Det framgår när Apoteket AB idag presenterar sin försäljningsstatistik.

Läkemedel från dessa grupper toppar den totala försäljningslistan av receptbelagda läkemedlen. Leder gör Enbrel (etanercept) och Humira (adalimumab) mot rumatoid artrit. Trea på listan ligger det blodfettssänkande medlet Lipitor (atrovastatin) som i förra veckan förlorade sin subvention efter beslut från TLV. Därefter kommer Efexor Depot (venlafaxin) mot depression och Symbicort Turbohaler (budesonid, formoterol) mot astma och KOL. Totalt uppgick försäljningsvärdet för 2008 till 34,6 miljarder kronor.

Apotekets statistik visar också att det finns stora skillnader mellan landstingen vad gäller användningen av nya dyrare läkemedel. Kalmar län, liksom Gotland och Skåne använder till exempel TNF-alfahämmare i hög utsträckning, där förskrivs dubbelt så många doser per innevånare ut av preparaten ut som i Södermanland och Jämtland.

Kostnadsökningen för den totala läkemedelsförsäljningen skiljer sig också åt inom landet. På Gotland som toppar den ligan har den ökat med 8 procent, i Stockholm med 6,5 procent, i Skåne med 4,5 och i Värmland med 3 procent. En förklaring till det kan, enligt Peter Persson, chef för enheten för läkemedelsstatistik på apoteket AB, vara att befolkningen ökar mer i Stockholm än andra delar av landet.

Läkemedel för nervsystemet som antidepressiva och smärtstillande preparat, är den läkemedelsgrupp som är störst kostnadsmässigt. Gruppen står för en femtedel av den totala läkemedelskostnaden. En av de få läkemedelsgrupper som det säljs mindre av är antibiotika, den sjönk under 2008. Mest sjönk den i Halland där den minskade med nästan 9 procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng