Konkurrensverket avråder från uppgörelse om fler ombud

Konkurrensverket varnar detaljhandeln för att göra upp med Apoteket om fler apoteksombud innan EG-domstolens utlåtande i Bringwell-målet är färdigt.

27 apr 2004, kl 10:38
0

Annons

Konkurrensverket är kritiskt till Apotekets vd Stefan Carlssons utspel nyligen om att tillåta fler apoteksombud (se artikel länkad i högermarginalen).

– Vi är inte intresserade av att få ett system som bygger på en uppgörelse mellan två konkurrenter, säger Per-Arne Sundbom, avdelningsråd på Konkurrensverket, till Dagens Nyheter.

Han ser hellre att aktörerna avvaktar EG-domstolens dom över det svenska apoteksmonopolet som väntas i höst. Ett vägledande utlåtande av EU:s generaladvokat väntas i slutet av maj. Det svenska systemet med apoteksombud kan enligt vissa bedömare komma att prickas av EG-domstolen eftersom det inte är konkurrensneutralt; Apoteket tillåter bara ombud på de orter där man själv inte är etablerade.

– Med 90 procents sannolikhet kommer man att bli prickade för det här, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Daglivaruhandel, till Dagens Nyheter.

Han understryker också att hans organisation i dagsläget inte kommer att ingå något avtal om fler ombud med Apoteket.


Ovanstående text är en uppdaterad version (2004-04-28) av den ursprungliga texten (2004-04-27). Vi beklagar en felaktighet i den ursprungliga texten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng