Konkurrensverket avråder från uppgörelse om fler ombud

Konkurrensverket varnar detaljhandeln för att göra upp med Apoteket om fler apoteksombud innan EG-domstolens utlåtande i Bringwell-målet är färdigt.

27 apr 2004, kl 10:38
0

Konkurrensverket är kritiskt till Apotekets vd Stefan Carlssons utspel nyligen om att tillåta fler apoteksombud (se artikel länkad i högermarginalen).

– Vi är inte intresserade av att få ett system som bygger på en uppgörelse mellan två konkurrenter, säger Per-Arne Sundbom, avdelningsråd på Konkurrensverket, till Dagens Nyheter.

Han ser hellre att aktörerna avvaktar EG-domstolens dom över det svenska apoteksmonopolet som väntas i höst. Ett vägledande utlåtande av EU:s generaladvokat väntas i slutet av maj. Det svenska systemet med apoteksombud kan enligt vissa bedömare komma att prickas av EG-domstolen eftersom det inte är konkurrensneutralt; Apoteket tillåter bara ombud på de orter där man själv inte är etablerade.

– Med 90 procents sannolikhet kommer man att bli prickade för det här, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Daglivaruhandel, till Dagens Nyheter.

Han understryker också att hans organisation i dagsläget inte kommer att ingå något avtal om fler ombud med Apoteket.


Ovanstående text är en uppdaterad version (2004-04-28) av den ursprungliga texten (2004-04-27). Vi beklagar en felaktighet i den ursprungliga texten.