Kommissionen föreslår europeisk prisreform

EU-kommissionen föreslår en mer gemensam prissättningsprocedur för läkemedel i Europa.

23 aug 2004, kl 17:14
0

Annons

Efter påtryckningar från läkemedelsindustrin har EU-kommissionen nu utarbetat en europeisk plan med syfte att öka tillgängligheten till nya läkemedel, skriver den danska tidningen Börsen.

Den europeiska läkemedelsindustrin välkomnar initiativet, som bland annat innehåller ett förslag om mer gemensam prissättning av läkemedel i Europa. I stora drag är det tänkt att läkemedelsföretagen själva sätter ett utgångspris, och därefter förhandlar med myndigheterna om eventuella rabatter.

Förslaget kan dock komma att blockeras av de nationella regeringarna, skriver Börsen. Enligt EU-kommissionären David Byrne kommer det knappast att kunna implementeras fullt ut i ett kortare tidsperspektiv, men behovet av en lösning på frågan är stort med tanke på utvidgningen av EU med tio nya stater.
Förslaget lär, om det implemeteras fullt ut, sätta käppar i hjulet för parallellimporten ? om det blir mer enhetliga priser i Europa försvinner incitamenten för denna verksamhet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng