Annons
Klart med lagförslag om antroposofmedel

Klart med lagförslag om antroposofmedel

Ändringarna som krävs för att genomföra beslutet om antroposofmedel finns nu som en lagrådsremiss.

30 nov 2017, kl 11:15
0

Annons

Från och med den 1 juli 2018 upphör den särlösning som funnits för antroposofiska medel att gälla. Det har stått klart sedan den 30 juni 2016 då regeringen fattade beslutet att det undantag som funnits för dessa preparat sedan 1993 ska upphöra. Undantaget har gjort det möjligt att sälja och marknadsföra antroposofiska medel som läkemedel utan godkännande som läkemedel från Läkemedelsverket

Nu har regeringen lagt ett lagförslag i form av en lagrådsremiss som möjliggör att detta undantag upphävs. Förslaget innebär att tillverkare av antroposofiska medel kommer att behöva ansöka om registrering eller godkännande hos Läkemedelsverket för att få säljas på samma sätt som andra läkemedel.

– De krav som finns i läkemedelslagstiftningen ska gälla lika för alla. Vi ska inte ha några särlösningar som ger undantag från de rimliga krav som ställs, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Lagförslaget innebär bland annat ändringar i läkemedelslagen, lagen om receptregister och i lagen om läkemedelsförmåner.

Förslaget är att lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2018 med vissa övergångsbestämmelser. Dessa gör det möjligt att fortsätta sälja antroposofiska medel som har tillstånd i dag, om en ansökan om registrering eller godkännande lämnas in till Läkemedelsverket senast den 1 september 2019. Försäljningen kan fortsätta tills dess att Läkemedelsverket fattat beslut, vilket bedöms ske runt halvårsskiftet 2021.