Annons
KI fäller visselblåsare för forskningsfusk
Foto: Sara Heyman

KI fäller visselblåsare för forskningsfusk

Sju forskare inblandade i Paolo Macchiarinis forskning fälls för forskningsfusk, beslutar Karolinska institutet.

25 jun 2018, kl 14:20
0

Annons

Karolinska institutets rektor, Ole Petter Ottersen, har fattat beslut i ett ärende rörande oredlighet i forskning i samband med sex artiklar byggde på studier och forskning ledd av kirurgen Paolo Macchiarini. Artiklarna är bland annat publicerade i The Lancet och Biomaterials gäller transplantation av syntetiska luftstrupar på människa.

Enligt beslutet fälls sju forskare för oredlighet i forskning, och det framgår att ytterligare 31 författare anses klandervärda men inte skyldiga till forskningsfusk. Fem författare frias.

Tre av författarna, varav en nu fällts för oredlighet i forskning och två anses klandervärda, tillhör de som larmade om Paolo Macchiarinis luftstrupeoperationer 2014. Trots det fälls eller klandras de alltså själva för forskningsfusk.

– Utredningen visar på felaktigheter där Paolo Macchiarini är ytterst ansvarig men där även flera av medförfattarna har ett stort ansvar. Det hedrar de fyra visselblåsarna som i aktuellt fall kommit in med en mycket välgrundad anmälan och de har därmed bidragit till att utredningen kommit till stånd. Det är dock KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till en publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå granskning och eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, säger Ole Petter Ottersen, i ett pressmeddelande.

I slutet av augusti 2015 fattade dåvarande rektor vid Karolinska institutet, Anders Hamsten, beslut att lägga ned utredningen av de sex artiklarna som nu åter granskats. Ärendet öppnades igen i februari 2016 och utredningen som då tog vid visade på ”en rad allvarliga felaktigheter och vilseledande information”, enligt pressmeddelandet från Karolinska institutet.

Karolinska institutet begär nu av samtliga tidskrifter att artiklarna dras tillbaka.