Annons

Ketek effektivare än standardantibiotika

Aventis nya antibiotikum telitromycin (Ketek) uppvisar god effektivitet enligt data som presenterades idag vid den internationella infektionsläkarkonferensen ECCMID.

29 apr 2002, kl 20:21
0

Annons

Telitromycin (Ketek), den första så kallade ketoliden, EU-godkändes förra sommaren och har bland annat lanserats i Tyskland, Spanien och Italien. Inom kort väntas lanseringar i flera europeiska länder, bland annat Sverige.

Nu visar data från in vitro-studier som offentliggjordes vid den internationella infektionsläkarkonferensen ECCMID att telitromycin är mer aktivt än etablerade antibiotika vid samhällsförvärvade luftvägsinfektioner. Dessutom har studier visat att medlet är effektivare mot kliniska isolat av Streptococcus pneumoniae än makroliderna klaritromycin och azitromycin.

Kliniska studier offentliggjordes också som visar att telitromycin som administreras en gång om dagen är lika effektivt som levofloxacin administrerat tre gånger om dagen vid samhällsförvärvad pneumoni (CAP).

Telitromycin är indicerat för en rad samhällsförvärvade infektioner, exempelvis CAP (samhällsförvärvad pneumoni). I Tyskland tog det i höstas bara åtta veckor för preparatet att nå en marknadsandel på åtta procent.