Annons

Kemipris för kopiering av molekyler

Årets nobelpris i kemi belönar forskning kring transkriptionen av den genetiska informationen i DNA.

23 okt 2006, kl 15:59
0

Annons

Pristagaren professor Roger Kornberg vid Stanford University i USA var först med att skapa en verklig bild av hur transkriptionen, kopieringen av DNA, ser ut på molekylnivå. Kopieringen av den genetiska informationen i DNA är en central process som ständigt pågår i alla levande celler.
Förståelse av hur transkriptionen går till har grundläggande medicinsk betydelse och störningar i denna process är inblandade i en rad sjukdomar som cancer, hjärtsjukdom och olika inflammationer.
Stamcellers förmåga att utvecklas till olika specifika celler med en given funktion i olika organ hänger också ihop med hur transkriptionen regleras. Därför är förståelse av transkriptionsprocessen viktig för att kunna utveckla tillämpningar av stamceller, till exempel vid diabetes.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng