Annons

KD lovar utreda farmacevtiska tjänster

Om den borgerliga alliansen sitter kvar vid makten nästa
mandatperiod ska frågan om ersättning för farmacevtiska tjänster
utredas. Det lovade statssekreterare Dan Ericsson vid en debatt under
Apoteksmässan.

10 sep 2010, kl 12:49
0

En av de frågor som diskuterats flitigt under omregleringen är hur en eventuell ersättning till apoteken för så kallade farmacevtiska tjänster skulle se ut. Det handlar om att hälsonära tjänster som blodtrycksmätning, läkemedelsgenomgångar och rådgivning ska generera en ersättning från tredje part så att apoteken kan erbjuda dem billigt eller kostnadsfritt till kunderna.

Hittills har frågan legat på is och regeringen har inte presenterat några förslag på ersättningsmodeller men under en debatt som Läkemedelsvärlden anordnade på Apoteksmässan i veckan gav statssekreterare Dan Eriksson (KD) besked.  Om den borgerliga alliansen behåller makten efter valet ska en utredning tillsättas.
– Vi har på kort tid genomfört en omfattande omreglering av apoteksmarknaden som har fungerat bra. Vi har inte glömt bort frågan men haft fokus på att garantera läkemedelsförsörjningen till patienterna. Sitter vi kvar efter den 19 september kommer TLV få i uppdrag att utreda hur apoteken skulle kunna få ersättning för de farmacevtiska tjänsterna, sade han.

Under debatten, där bland annat farmaci- och kvalitetschefer för några av de större apotekskedjorna deltog liksom småföretagarrepresentanter, framkom att apoteken redan idag erbjuder ett antal farmacevtiska tjänster och planerar att utveckla fler men att det finns en gräns för vad de vill göra utan att få betalt.
– Vi har fler kontakter dagligen än vad övriga vården och det vore synd om vi inte kunder utnyttja dem för att förbättra folkhälsan, sade Monica Hagman, chef för hälsa och farmaci på Apoteket AB.

Dan Ericsson efterlyste också fler förslag från apoteksaktörerna på vilka typer av tjänster de vill utföra och hur en ersättningsmodell skulle kunna se ut, något han saknat. Elina Linna, riksdagsledamot i socialutskottet (V) var mer avvaktande till vårdnära tjänster på apoteken.
– Det kan inte vara apoteken som får ansvaret för folkhälsan. Om de utför tester är det oerhört viktigt att det finns rätt kompetens som kan följa upp och förmedla resultaten till patienterna, sade hon.

Flera av debattdeltagarna tyckte att det blivit större fokus på tjänsteutbudet på de olika apoteken efter omregleringen och lovade att det skulle komma många förslag till finansdepartementet.