Kardiovaskulära problem bekräftade med trastuzumab

En ny studie bekräftar att kvinnor som behandlas med trastuzumab (Herceptin) för bröstcancer löper ökad risk att drabbas av kardiovaskulära problem i form av hjärtsvikt.

11 aug 2011, kl 13:20
0

Studien publiceras i den brittiska medicinska tidskriften Annals of Oncology, och visar att äldre bröstcancerpatienter med anamnes på hjärtsjukdom och/eller diabetes som behandlades med trastuzumab har en ökad förekomst av hjärttoxicitet.

Patienter inkluderades i studien om de hade fått minst en behandling med trastuzumab och hade genomgått minst två ekokardiografiska undersökningar för att fastställa deras vänsterkammarfunktion (LVEF).

I studien inkluderades 45 patienter (medianålder 75,9 år). Tre av 24 patienter (12,5 procent) med tidig bröstcancer och fem av 21 (23,8 procent) med metastaserad bröstcancer utvecklade asymtomatisk hjärttoxicitet. Fyra av 45 patienter (8,9 procent), alla med metastaserad bröstcancer, utvecklade symtomatisk hjärtsvikt. När behandlingen sattes ut gick problemen tillbaka hos alla utom en av patienterna under en mediantid om fem veckor.

Problemet med hjärtkärlpåverkan med trastuzumab har varit känt och diskuterats en tid. Men den aktuella studien är den första att bekräftar problemet. Författarna avslutar med att rekommendera kontinuerlig hjärtövervakning för denna patientgrupp.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng