Annons

Karboplatin ensamt var lika effektivt som trippelterapi vid äggstockscancer

Behandlingen av äggstockscancer har inte gått särskilt mycket framåt sedan cisplatin lanserades i mitten av 1970-talet. Förbättringar av överlevnad och återkommande sjukdom är relativt små. Sedan 1980 har den genomsnittliga tiden fram till återfall endast förlängts med knappt fyra månader. Ett skäl är att fyra av fem kvinnor får symtom först när sjukdomen redan är […]

24 jun 2002, kl 20:00
0

Behandlingen av äggstockscancer har inte gått särskilt mycket framåt sedan cisplatin lanserades i mitten av 1970-talet. Förbättringar av överlevnad och återkommande sjukdom är relativt små. Sedan 1980 har den genomsnittliga tiden fram till återfall endast förlängts med knappt fyra månader. Ett skäl är att fyra av fem kvinnor får symtom först när sjukdomen redan är så avancerad att tumören är svår att avlägsna helt och hållet.
Till den aktuella studien, ICON2, rekryterades 1 526 kvinnor från 132 centra i nio länder, huvudsakligen i Italien. Rekryteringen pågick mellan 1991 och 1996 och avbröts innan de avsedda 2 000 patienterna rekryterats. Skälet var att man då ville gå vidare och utvärdera paklitaxel i kombination med platinapreparat.
Hälften av kvinnorna fick enbart karboplatin och hälften en trippelterapi av CAP (cisplatin, cyklofosfamid och doxorubicin). Behandlingen påbörjades så snart som möjligt efter kirurgi. Cirka 80 procent av samtliga genomgick sex kurer kemoterapi.
Inga skillnader i effekt mellan de olika terapierna noterades. Medianöverlevnaden var i båda grupperna 33 månader. Tvåårsöverlevnaden var 60 procent i båda fallen.
Däremot var det stora skillnader när det gäller biverkningar. För håravfall var frekvensen 70 procent i CAP-gruppen och 4 procent i karboplatingruppen. För leukopeni 36 respektive 10 procent, för illamående och kräkningar 20 respektive 9 procent. Trombocytopeni var den enda biverkning som var vanligare i karboplatingruppen, 16 procent jämfört med 6 procent i CAP-gruppen. n


The Lancet 1998;352:1571?6, 1567?8

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng