Annons

Känd narkosläkare anklagas för forskningsfusk

Behandlingen av miljontals patienter kan ha påverkats av studier som en
amerikansk anestesiolog har publicerat. Nu anklagas läkaren för att ha
manipulerat sina resultat och det rör sig om 21 publicerade
forskningsartiklar, skriver Scientific American.

11 mar 2009, kl 13:01
0

Annons

I sina studier har narkosläkaren rekommenderat att man ska använda så kallade COX 2 hämmare som smärtstillande medel vid ortopedisk kirurgi, istället för icke-steroida antiinflammatoriska medel (NSAID). I kombination med kramplösande medel, exempelvis Pfizers gabapentin, skulle dessa medel minska smärtan efter operationen. Under 12 år såg många hans forskning som banbrytande.

De COX 2 hämmare som påstods ha en positiv effekt var Celebrex (celecoxib), Bextra (valdecoxib) och Vioxx (rofecoxib) som marknadsförs av Pfizer och Merck. Narkosläkaren har fått forskningsanslag från Pfizer vid fem tillfällen. Vioxx drogs tillbacka från den europeiska marknaden 2004 på grund av en ökad risk för stroke. Samma år rapporterade Läkemedelsverket att en omfattande studie har visat att Celebrex kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Pfizer slutade sälja Bextra i USA och Europa efter rapporter om allvarliga hudbiverkningar. Narkosläkaren fortsatte att publicera studier inom samma område men inriktade sig nu enbart på Celebrex.

De första misstankarna om forskningsfusk riktades mot narkosläkaren i maj i fjol när det upptäcktes att han saknade tillstånd för två av sina publicerade kliniska studier. Läkaren har varit sjukskriven sedan dess.

Tidskriften Anesthesia & Analgesia som har publicerat 10 av de 21 misstänkta studier skriver i en kommentar att i dagsläget verkar det inte som om patienterna som behandlats enligt läkarens rekommendationer har fått några allvarliga biverkningar. Men sannolikheten är stor att behandlingen bidrog till att patienterna återhämtade sig långsammare efter operationen. Utredningen kommer att fortsätta.