Sjuksköterskor kan få tillgång till läkemedelsförteckning

I en proposition som regeringen lämnat till riksdagen föreslås att
sjuksköterskor utan förskrivningsrätt ska få tillgång till patienternas
läkemedelsförteckningar.

11 mar 2009, kl 11:50
1

I en proposition som regeringen lämnat till riksdagen finns ett förslag om att ge sjuksköterskor ökad möjlighet att läsa patienternas läkemedelsförteckningar. Tanken är att även sjuksköterskor utan förskrivningsrätt ska kunna ta del av uppgifterna om vilka läkemedel en patient hämtat ut från Apoteket.

Förslaget är att sjuksköterskorna ska kunna ta del av förteckningen i de fall det är nödvändigt för att patienten ska kunna få vård eller behandling. Det är idag ett problem att vårdpersonal inte snabbt får veta vilka läkemedel som en patient står på och i och med förslaget är förhoppningen att det ska underlätta i vårdsituationen.

I propositionen står att läkemedelsförteckningen i första hand ska öppnas efter att patienten gett sitt medgivande men om detta inte är möjligt ska sjuksköterskor ändå kunna ta del av den.

Ändringarna i lagen om läkemedelsförteckning föreslås börja gälla den 1 juni 2009.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. När ska vi landstingsapotekare få tillgång till ett av våra viktigare instrument? Tror faktiskt att vi kan ge mer patientnytta med hjälp av denna lista, än vad en ssk kan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng