Kampanj ska ge fler stamcellsdonatorer

Kampanj ska ge fler stamcellsdonatorer

Registret för stamcellsdonatorer, Tobiasregistret, behöver fyllas på med givare under 36 år.

29 maj 2017, kl 14:05
0

Det svenska registret för blodstamceller, Tobiasregistret, har cirka 80 000 registrerade donatorer. De patienter som kan behöva stamceller från en donator och som inte kan få från ett syskon, får vända sig till registret. En tredjedel av dem som vänder sig till registret hittar ingen matchning, utan får söka vidare i internationella register. Nu startar Tobiasregistret en kampanj för att få fler donatorer. Men givarna ska vara myndiga, och får inte vara äldre än 35 år.

De som vill bli donatorer och anmäler sig får fylla i en hälsodeklaration, och sedan lämna ett salivprov som man skickar med posten. Genom salivprovet kan blodstamcellernas vävnadstyp klassas. Först när en donator matchas med en behövande i registret, kan det bli fråga om donation.

Kampanjen kommer att äga rum i reklam tunnelbanan, på sociala medier och med event på Stureplan i Stockholm, meddelar Tobiasregistret i ett pressmeddelande.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng