Ja till HPV-vaccination av svenska flickor

Socialstyrelsen säger nu ett slutgiltigt ja till att alla flickor i
årskurs fem och sex ska vaccineras mot HPV-virus. Men cellprovtagning
kommer att vara lika viktigt som nu för att kontrollera fall av
livmoderhalscancer.

24 nov 2008, kl 12:35
0

Efter  lång tids funderande och övervägningar har Socialstyrelsen nu beslutat att rekommendera allmän vaccination av flickor mot HPV. Den nya föreskriften som Socialstyrelsen nu skriver till skolhälsovården börjar gälla den 1 januari 2010 och omfattar flickor i årskurserna fem och sex född 1999 eller senare. Fram till 2010 ska landstingen ha möjlighet att organisera vaccinationen och diskutera klart finansieringen med staten.

Men att vaccinet införs på bred front kommer inte att göra dagens screeningprogram med cellprovtagning mindre viktigt, menar Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.
–  Det blir ett komplement eftersom vaccinet inte ger ett hundra procentigt skydd och vi vet inte hur effektivt det är på längre sikt. På det här viset har vi både hängslen och livrem.

I dag finns två godkända vaccin mot HPV i Sverige, Cervarix och Gardasil, och Socialstyrelsen överlåter till landstingen att välja vilket av dessa de vill använda. Att två olika preparat används i landet kan ge upphov till vissa logistiska problem. Båda vaccinen ges i tre doser och flickor som flyttar mellan olika landsting kan hamna i en knepig sits. Idag finns inga studier som visar om det går att blanda de båda vaccinen.
–  Det är möjligt att det kommer att visa sig att det fungerar utmärkt i framtiden men detta får diskuteras mellan landstingen, sade Anders Tegnell.

Eftersom HPV-vaccin är relativt nya på marknaden finns det inte några studier på hur effektivt de skyddar på sikt. De längsta studierna sträcker sig ungefär fem år efter vaccinationstillfället och cervixcancer utvecklas ofta tiotal år efter en virusinfektion.

 En förutsättning för att vaccinationsprogrammet ska vara effektivt är att sådan information samlas in.
– Vi kommer att satsa på att bygga upp en struktur för uppföljning tillsammans med berörda instanser för att kunna utvärdera effekten av vaccinet. Vi har också kontakt med andra länder där HPV-vaccin används, sade chefen för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, Johan Carlsson.

Socialstyrelsen  har inga rekommendationer för vaccination av pojkar i dagsläget men Anders Tegnell och Johan Carlsson menar att en sådan utredning inte är utesluten i framtiden.
.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng