Annons

Ny typ av antidepressiva godkänt

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har gett klartecken för en ny typ av läkemedel mot depression. Preparatet heter agomelatin och tillhör en grupp substanser som påverkar melatoninsystemet.

24 nov 2008, kl 11:10
0

De läkemedel som idag används för att behandla många typer av depressioner påverker de monoaminerga signalsubstanserna i hjärnan. Serotonin och noradrenalin är två sådana signalsubstanser som är föremål för flera av de vanligaste antidepressiva preparaten.

Den nya typen av preparat som nu blivit godkänt inom EU, agomelatin, påverkar både substanserna serotonin och hormonet melatonin som påerkar dygnsrytmen. Många deprimerade har en minskad mängd melatonin och inte sällan en störd dygnsrytm med sömnsvårigheter.Genom den dubbla verkningsmekanismen har det visat sig kunna hjälpa personer som inte blir bättre av dagens antidepressiva medel.

Agomelatin kommer att säljas under namnen Valdoxan och Thymanax, båda kommer från det franska företaget Servier. I Sverige kommer det att finnas från och med i sommar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng