Farmaceut tog ut narkotika ur dospåsar på apotek

Farmaceut tog ut narkotika ur dospåsar på apotek

IVO riktar nu kritik mot farmaceuten som tog ut tabletter ur en kunds dospåsar utan att kontakta förskrivaren.

17 okt 2017, kl 09:03
0

Enligt lex Maria-anmälan ska kunden ha uttryckt till farmaceuten att han ville trappa ner sin medicinering med det smärtstillande narkotikapreparatet Oxikodon. Farmaceuten öppnade då patientens dospåsar och plockade ut tabletter. Enligt farmaceuten ska de urplockade tabletterna ha destruerats, men fullständig dokumentation saknas och farmaceuten har inte heller kunnat säga exakt hur stor mängd läkemedel som plockats ut ur patientens påsar.

När kunden fick veta att hans oxikodontabletter förstörts blev han enligt anmälan hotfull, och krävde att få tillbaka sina tabletter. Apotekspersonal beslöt då att öppna en ny förpackning från apotekets eget lager för att ge till kunden.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar i sitt beslut kritik mot farmaceuten. Hon har utan behörighet ändrat i en kunds läkemedelsordination och har därmed brustit i sin yrkesutövning, konstaterar myndigheten.

Hanteringen av patientens läkemedel följde inte heller apotekskedjans praxis. Under flera månaders tid ska dosrullarna istället för att lämnas obrutna till kunden, ha delats upp på apoteket och lämnats ut för en till två dagar åt gången. Den hanteringen var samtliga farmaceuter på apoteket delaktiga i.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng