Italien bötfäller läkemedelsbolag

Roche och Novartis har haft ett olagligt samarbete för att förhindra off labelförskrivning menar den italienska konkurrensmyndigheten.

7 mar 2014, kl 08:07
0

Den italienska konkurrensmyndigheten har ålagt läkemedelsföretagen att betala böter på 182,5 miljoner euro, cirka 1,6 miljarder kronor. Roche får 90,5 miljoner euro i böter och Novartis 92 miljoner euro. Anledningen är att företagen samarbetat för att förhindra off labelförskrivning av Roches Avastin, skriver Firstword Pharma.

Lucentis är ett läkemedel som används vid behandling av åldersrelaterad makuladegeneration. I många länder används cancerpreparatet Avastin istället, då behandlingen är billigare. Avastin är dock inte godkänt för den indikationen.

Enligt konkurrensmyndigheten ska de båda företagen ha påverkat läkare och hälsoföreträdare genom att framställa Avastin som en ”farligare” behandling. Flera studier har visat att de båda läkemedlen har liknande effekt mot makuladegeneration, men att Avastin är kopplat till högre risk för biverkningar. Myndigheten beräknar att det olagliga samarbetsavtalet gett landet ytterligare 45 miljoner euro i hälso- och sjukvårdskostnader under 2012.

Både Novartis och Roche nekar till brott. Eftersom Avastin inte är godkänt för behandling av makuladegeneration kommer de att överklaga böterna. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng