Internet hjälper deprimerade

En australisk undersökning, som publiceras i dag i BMJ, redovisar att kognitiv beteendeterapi samt utbildning och information om depression, som ges via internet, effektivt kan reducera patienternas depressionssymtom.

30 jan 2004, kl 13:39
0

Annons

525 patienter rekryterades till studien och randomiserades till en hemsida (BluePages) med information om depression (n=166), en hemsida (MoodGYM) med kognitiv beteendeterapi (n=182) eller en placebosida (n=178), där patienten hade veckovis kontakt med en person för att diskutera livsstilsfaktorer som motion, utbildning och hälsovanor.

79 procent av deltagarna fullföljde studien, signifikant fler patienter lämande studien i MoodGYM jämfört med BluePage.

Både BluePages och MoodGYM minskade effektivt patienternas depressionssymtom. MoodGYM minskade dessutom hämmande tankar, jämfört med både BluePages och kontroll. De som randomiserades till informationssajten BluePages ökade sin kunskap signifikant mer om medicinska, psykologiska och livsstilsförändringar som behandling, jämfört med både MoodGYM och kontroll.

Författarna drar slutsatsen att både kognitiv beteendeterapi och information via internet är ett effektivt sätt att behandla depressionssymtom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng