Annons

Internet fortfarande ovanligt på svenska apotek

Fortfarande har många apotek inte tillgång till Internet. Under nästa år slutförs utbyggnaden av det nya datanätet som kommer att ge alla apotek möjlighet att nå Internet. Många vårdcentraler har tillgång till Internet, men arbetssituationen gör det svårt att hinna komma igång.

24 jun 2002, kl 19:54
0

Inom Apoteket AB håller man på att bygga upp ett nytt datasystem. Det skall bli klart under nästa år och genom det kommer alla apotek att kunna koppla upp sig via en central linje till Internet.
? Hur snabbt  det går beror på vilken utrustning man har på det enskilda apoteket, säger Mats Arbo på Apoteket. Man kanske behöver byta PC eftersom alla inte har webbläsare.
Hur många det är idag som har möjlighet att nå Internet vet man inte, det har hittills varje apoteksdirektör bestämt själva. En rundringning till några apotek visar att det fortfarande är många som inte har Internet. ?Jag har det hemma men inte på apoteket? är ett vanligt svar. Många säger att de har Internet för att kunna utnyttja  e-post.
De apotek som redan har Internet har ofta en gemensam internetdator för apoteket. Så är det till exempel på Vita Björn i Sturegallerian i Stockholm där man har Internet sedan ett år. Gudrun Hellgren som är apotekschef på Vita Björn tycker att det är bra att snabbt kunna få information om nyregistrerade läkemedel via Internet. Hon använder i första hand Läkemedelsverkets och Apotekets hemsidor. 


Sjukhusapoteken har hunnit längst
Sjukhusapoteken har hunnit längst i Internet-användandet. Där har man också  större behov av att kunna ta fram mer avancerad medicinsk information.
Vid sjukhusapoteket i Linköping använder man Internet ganska flitigt när det gäller läkemedelsinformationscentralens sökningar, en del farmaceutiska databaser samt vissa tjänster som finns via Läkemedelsverket och svenska läkemedelsföretag.
? För de som aktivt sysslar med läkemedelsinformation har behovet varit störst att kunna ha tillgång till Internet, säger apotekschef Sune Lindgren. Vi har mest nytta av sådana sajter där man kan få hjälp med problemlösning.
Det finns även andra typer av tjänster där man via e-post kan abonnera på innehållet i en del medicinska och farmaceutiska tidskrifter. Sune Lindgren, som är apotekschef, använder oftare den typen av tjänst än att söka information på nätet.
? För personalen i övrigt är användandet av Internet koncentrerat till de som arbetar med att svara på mer avancerade frågor, säger han. De övriga använder inte Internet i någon större utsträckning. Det är fortfarande nytt och man har inte hunnit lära sig det.
? Ett hjälpmedel som vi använder mycket här på apoteket är det som kallas CD-apotek. Det är en sorts intern databas som innehåller interninformation, FASS samt interaktionslistor. Den använder personalen för akut problemlösning när det gäller frågor som har med kunder vid disk att göra. Där tar det ofta för lång tid att koppla upp sig på Internet och det är också svårare att söka och att hitta rätt, säger Sune Lindgren.


Svårt att hinna med i primärvården
Även i primärvården varierar det om man har Internet eller inte, många vårdcentraler har möjlighet att nå Internet, men har inte kommit igång att använda det än. Det är skillnader mellan olika landsting och det är också olika om man har det på sin egen terminal eller på en separat gemensam internetdator. Den stora arbetsbelastningen anges av många som ett hinder för att ta till sig tekniken, det krävs att man tar sig tid för att lära sig hitta.
För att så många allmänmedicinare som möjligt ska kunna dra nytta av Internets resurser har ett nätverk med tio Internetintresserade läkare bildats. En av dem är Göran Umefjord, distriktsläkare på Vårdcentralen Kronholmen i Härnösand. Genom nätverket vill de sprida de bästa Internetresurserna över landet.
Göran Umefjord ser Internet som en källa till information ungefär som vilken annan källa som helst.
? Det är först den dagen man upplever att det går snabbare och lättare att hitta på Internet som man väljer att leta där först, säger han.
Han tycker inte att det tar för lång tid att söka på Internet direkt när man har en patient framför sig:
? I vissa fall tjänar vi tid på det, till exempel när det gäller vaccinationsuppgifter. Man vet också att den information man hittar där är uppdaterad.
När det gäller läkemedel tycker han att Läkemedelsverkets Internettjänster är värdefulla. Att hitta nya läkemedelsmonografier kan vara bra då patienter läst i tidningen om nya preparat som ännu inte finns i FASS. Via sin e-post kan man prenumerera på nyheter från Läkemedelsverket om indragningar, försiktighetsrekommendationer, nya biverkningar med mera. Ett färskt exempel är varning om att förskriva Viagra till hjärtsjuka. Dessutom finns en användbar sökmotor där man kan hitta vad som skrivits om olika preparat.
För att kunna använda Internet effektivt måste man veta var informationen finns att hämta och kunna hitta genvägarna dit. När man får reda på något som är värdefullt i den praktiska vardagen är det därför viktigt att se till att så många som möjligt får reda på det.
? Det gäller att hitta ett forum för att sprida tipsen, säger han. Det kan vara en  e-postlista eller en nyhetsgrupp på Internet. Vårt nätverk kan ses som en liten start.
Göran Umefjord kan nås per e-post: Goran.Umefjord@pp.itv.se