Annons

Inte fler självmordsförsök med paracetamol

Det har inte skett någon ökning av antalet förgiftningar eller
självmordsförsök med paracetamol under de senaste tre åren. Det framgår
av Läkemedelsverkets granskning.

7 apr 2011, kl 19:29
2

Under vintern har flera larmrapporter dykt upp om att antalet självmordsförsök och förgiftningar med paracetamol skulle ha ökat efter omregleringen. Att värktabletter med paracetamol numer finns tillgängligt även i handeln utanför apotek har angetts som en möjlig orsak.

Men det har inte skett någon sådan ökning under de senaste tre åren, det visar en genomgång som Läkemedelsverket har gjort. Resultaten är en del i ett större projekt som myndigheten startat medsyfte att kartlägga användningen av receptfria läkemedel i stort. I ett första steg har man tittar på användningen av paracetamol.

Tidigare i vår kom siffror från Läkemedelsverket som visade att försäljningen av paracetamol inte har ökat. Detsamma gäller alltså för antalet självmordsförsök och förgiftningar. Myndigheten har granskat statistik från Giftinformationscentralen och uppgifter om vårdbesök som kopplats till paracetamolrelaterade självmordsförsök eller giftiga överdoseringar.

Varje svensk köper i genomsnitt motsvarande 90 gram stycken 500 mg paracetamoltabletter varje år och omkring två tredjedelar av dessa säljs med recept enligt Läkemdelsverket.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Bra Läkemedelsverket att göra en genomgång kring detta! Men var det inte så att även seriösa och oberoende tidskriften Läkemedelsvärlden hade en artikel om “missbruket” av Alvedon för några månader sedan? Att SvD och Inger Atterstam gick på om Alvedon i december var kanske inte så förvånande. Men Läkemedelsvärlden?

  2. Hej! Bra att du ställer höga krav på Läkemedelsvärlden! De artiklar vi tidigare skrivit om ämnet har hela tiden betonat osäkerheten i statistiken och Läkemedelsvärlden var också först med att skriva om att det inte gått att visa någon ökning i försäljningen när väl siffrorna kom. Se listan på relaterade artiklar här ovan. Ännu tidigare än det skrev vi om att många tros få huvudvärk på grund av värktabletter, den artikeln utgick ifrån forskning på Göteborgs universitet.
    Hälsningar redaktionen