Inom ett år blir
bipacksedlarna bättre

Inom EU pågår ett arbete med att förbättra läkemedlens bipacksedlar. Informationen ska bli enklare och presenteras i en mer logisk ordning.

26 aug 2003, kl 11:23
0

Annons

Många patienter upplever bipacksedlarna som svårbegripliga. Informationen kommer i fel ordning och ofta tar det lång tid att hitta.
? Det beror på att ordningen som informationen kommer i måste följa en viss struktur, säger Gunilla Nordquist, farmacevt på Läkemedelsverket och ansvarig för femårsprojektet, där bipacksedlarna ingår.
Anledningen är att strukturen följer samma ordning som återfinns i produktresumén, som regleras genom EU-direktiv. Men det är inte alls den ordning som patienterna efterfrågar.
? De vill ha namnet, vad det ska användas mot, vilka risker läkemedlet innebär och hur de ska ta det. Sen kan det andra komma. Men det ska vara enkelt, tydligt och kortfattat, säger Gunilla Nordquist.
Därför pågår ett förändringsarbete och Gunilla Nordquist tror att vi inom ett år kommer att ha tillgång till enklare bipacksedlar, som kommer att bytas ut kontinuerligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng