Inget skydd för apotekspersonal

Personal på apotek bör omfattas av samma meddelarskydd som offentliganställda, anser fackförbundet Sveriges Farmaceuter.

16 dec 2013, kl 12:17
0

Anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården kan tala med media om oegentligheter och brister utan att riskera att arbetsgivaren försöker spåra vem som lämnat uppgifterna.
I takt med att alltmer av hälso- och sjukvården bedrivs i privat regi har en utredning föreslagit att all skattefinansierad verksamhet inom vård, skola och omsorg ska omfattas av meddelarskyddet. Med undantag för apoteksanställda. 

Även om apotek omfattas av patientsäkerhetslagen och personalen omfattas av lex Maria bör apotekspersonal inte omfattas av meddelarskyddet anser utredningen. Argumentet är att detaljhandel med läkemedel inte ingår i vårdbegreppet och utredarna menar att det i princip saknas direkt offentlig finansiering av området.
 
Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmaceuter är kritisk till att undandra apotekspersonal.
– Vi tycker definitivt att det finns en logik i att apotekspersonal, utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv bör omfattas av skyddet. Det är lika viktigt som det är för de som arbetar i vården. Vi ser ju apotek som en del i vården och då bör man ha samma förutsättningar och regler, menar jag.
 
Medlemmarna vänder sig idag till facket för till exempel arbetsmiljöfrågor då man känner sig pressade och inte hinner ge den rådgivning man borde för att kunden ska vara trygg, säger Thony Björk.

Det är viktigt menar Thony Björk att apotekspersonal liksom annan vårdpersonal ska kunna vända sig till media utan att riskera efterforskningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng