Annons

Inget nytt med Nexium

Lanseringen av Nexium får ingen draghjälp av Läkemedelsverket.

21 jun 2002, kl 17:40
0

?Esomeprazol är liksom övriga protonpumpshämmare ett effektivt läkemedel för behandling av syrarelaterade sjukdomar men har inte visats tillföra något nytt?. Läkemedelsverket är i sin utvärdering inte speciellt imponerat av Astrazenecas nya magsårsmedicn som sedan den 14 augusti kan förskrivas av läkare.
Inte heller expertgruppen inom Stockholms läns landsting, LÄKSAK, ser något skäl att rekommendera den nya protonpumpshämmaren.
? Lanzo är även i fortsättningen vårt rekommenderade förstahandsval, säger Lars L  Gustafsson, ordförande i LÄKSAK.


Lanseringen har börjat
Till en början är det specialister inom gastrointestinala sjukdomar som ska fås att övergå från företagets flaggskepp, världens mest sålda läkemedel Losec, till Nexium. Eftersom patentet snart går ut handlar det om att få över marknaden till den nya egna magsårsmedicinen.
Ett konkurrensmedel vid lanseringen i Sverige är priset. Nexium blir något billigare, 11,35 kronor per tablett
20 mg, än Losec MUPS som kostar 15,60 kronor. Det är dock en bit kvar till ett pris i nivå med de billigaste protonpumpshämmarna som är bara nästan hälften så dyra som Losec.


Hälften är nygamla
Och enligt Läkemedelsverkets bedömning är de alltså lika effektiva.
? Utifrån den dokumentation vi tagit del av har företaget inte kunnat visa att Nexium tillför något nytt, säger Björn Beerman.
Vilket å andra sidan inte är något speciellt för det här nya läkemedlet.
? Åtminstone hälften av de läkemedel som godkänns av verket gör inte det, konstaterar Björn Beerman.
Nexium som fått fullt EU-godkännande kommer innan årets slut också att lanseras i bland annat Tyskland och Storbritannien.