Inget högkostnadsskydd för cannabisläkemedel

Inget högkostnadsskydd för cannabisläkemedel

Det cannabisbaserade läkemedlet Sativex får inte ingå i högkostnadsskyddet, meddelar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

3 nov 2016, kl 11:29
0

Sativex är en munhålespray som används för patienter med den kroniska sjukdomen multipel skleros, MS. Dessa patienter får i många fall symtom med spasticitet, krampaktiga spänningar i muskler som leder till ofrivilliga ryckningar.

Spasticiteten beror på att hämmande signaler från hjärnan saknas, vilket leder till en förhöjd aktivitet i muskler och senor. Sativex godkändes av Läkemedelsverket i december 2011, och endast för att behandla spasticitet vid MS. Läkemedlet är endast indikerat om en patient inte har svarat på annan behandling.

I andra länder är substansen godkänd även för andra tillstånd, bland annat i Kanada för smärta vid avancerad cancer. Som Läkemedelsvärlden.se tidigare har skrivit om, anser TLV att det generella vetenskapliga underlaget för cannabis som läkemedel är skralt.

Sativex godkändes ändå för fem år sedan. Skälen till att myndigheten nu inte bedömer att det ska ingå i högkostnadsskyddet, är att osäkerheten kring läkemedlets effekt är stor och att kostnaderna sett mot dess nytta är för höga.

TLV anser att de studier som företaget har lagt fram innehåller en hel del brister, vilket gör att osäkerheten kring resultaten anses mycket stor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng