Ingen subvention för Nicorette depotplåster

LFN har beslutat att Nicorette depotplåster inte ska ingå i läkemedelsförmånen. Motiveringen är en otydlig hälsoekonomisk beräkning och att företaget inte har visat att Nicorette depotplåster har ett medicinskt mervärde jämfört med receptfria nikotinplåster.

24 nov 2006, kl 11:39
0

För att öka benägenheten att sluta röka ansåg Pfizer i sin ansökan att den nya kombinationsförpackningen av Nicorette depotplåster bör ingå i läkemedelsförmånerna. Den är med undantag för Nicorette nässpray och Zyban det enda receptbelagda läkemedlet för rökavvänjning.

Men LFN går på en annan linje. LFN anser att den hälsoekonomiska kalkylen är otydlig. Till exempel beaktas inte jämförelser med användningen av de receptfria nikotinplåster som ingår i kombinationsförpackningen eller läkemedlet Zyban, som är ett andrahandsmedel.

När det gäller Nicorette depåplåster är läget ett annat. Nämnden menar att det finns skäl att anta att nikotinplåster används mycket brett även av personer som kan ha en måttlig grad av nikotinberoende och som inte av medicinska skäl omedelbart måste sluta röka. Men subventionering av denna användning måste ställas i relation till subventionering av läkemedel för behandling av patienter med en hög grad av lidande och funktionsnedsättning. Dessutom har inte Pfizer visat att Nicorette depåplåster har ett medicinskt mervärde jämfört med receptfria nikotinplåster som ingår i egenvård. Därför avslås ansökan om subventionering.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng