Annons

Ingen sammanslagning av farmaceutprogram

Det mesta tyder på att receptarie- och apotekarprogrammen vid Uppsala universitet förblir två separata. Apotekarprogrammet föreslås också innehålla mer kommunikationsträning.

28 feb 2014, kl 09:00
0

Annons

Just nu pågår en revidering av både receptarie- och apotekarprogrammen vid Uppsala universitet. En diskussion som förekommit har varit att programmen skulle slås ihop till en. Men så blir det inte enligt universitetslektor Ronnie Hansson.
– Det har funnits en tydlig vilja att behålla det som två separata utbildningar och det är den plan vi arbetar efter, säger han.

Exakt hur utbildningarna kommer att se ut efter omgörningen är inte beslutat än men enligt förslaget man arbetar efter kommer det mesta att förändras. Apotekarutbildningen kommer till exempel att anpassas till Bolognamodellen vilket innebär att studenterna efter tre år kan plocka ut en kandidatexamen. Däremot blir studenterna inte automatiskt receptarier efter tre år enligt Ronnie Hansson.

Under det tredje året kommer det att ingå ett examensarbete och efter ytterligare två får man en apotekarexamen.

En annan skillnad i apotekarprogrammet blir att de sex veckors praktik som legat utöver de fem åren kommer att äga rum det tredje året, så att allt ryms inom utbildningstiden. Största delen av praktiken kommer studenterna som nu att äga rum femte året
– En annan förändring är flera kurser än idag kommer att ligga parallellt och kurserna kommer därmed löpa över längre tid. Det kommer också troligen att ingå mer färdighetsträning inom skriftlig och muntlig kommunikation i båda utbildningarna, något som varit ett önskemål från bland annat apoteksaktörerna, säger Ronnie Hansson.

Arbetet med att revidera farmaceututbildningarna beräknas vara klart till höstterminen 2016.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng