Ingen ökad frakturrisk med loopdiuretika

Trots att vätskedrivande läkemedel av typen loopdiuretika ökar
utsöndringen av kalcium kan användning inte kopplas till en hög risk
för frakturer. Det visar resultat från en prospektiv amerikansk studie.

27 jan 2009, kl 12:09
0

Vätskedrivande loopdiuretika som bumetanid, furosemid och torasemid, ökar utsöndringen av kalcium ur kroppen. Dessutom kan användningen av dessa läkemedel leda till ortostatiska blodtrycksfall, vilket ökar risken för att patienterna ramlar. Just den här kombinationen har gjort att misstankar riktats mot att användning av loopdiuretika skulle leda till en ökad risk för frakturer. Särskild oro har funnits för kvinnor som passerat klimakteriet som redan har en högre frekvens av benskörhet.

Amerikanska forskare har nu tittat på om förändringar i bentätheten och förekomst av benfrakturer är högre bland kvinnor som äter loopdiuretika än andra. Kvinnorna som studerats ingår alla i en stor amerikansk prospektiv studie som kallas Womans Health Initiative. Forskarna analyserade data av 3 411 kvinnor som fått loopdiuretika och 130 444 som inte använt den typen av läkemedel. Samtliga hade passerat klimakteriet.

Resultaten, som publicerats i Archives of internal medicine, visar att kvinnor som någon gång använt loopdiuretika inte löpte någon högre risk att få frakturer. Forskarna kunde inte heller se någon skillnad i bentäthet mellan de två grupperna. Däremot fanns en något högre risk att drabbas av fraktur bland de kvinnor som behandlats med loopdiuretika under en längre tid.

Författarna till artikeln skriver i en kommentar att det kan finnas en koppling mellan sämre hälsa överlag och användning av loopdiureika som också kan förklara fynden. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng