Komplicerat riva upp omregleringen

Det kommer att bli svårt att avskaffa en omreglerad apoteksmarknad som den röd-gröna oppositionen vill göra. Att på nytt införa ett monopol kan strida mot EG-rätten menar forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

27 jan 2009, kl 13:19
0

De tre oppositionspartierna, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, har gått ut med att de tänker riva upp omregleringen av apoteksmarknaden om de vinner valet 2010. Ylva Johansson (s) har sagt att hon inte kan stå bakom en utförsäljning av apoteken och har varnat de aktörer som planerar att starta apotek på den svenska marknaden.

Men att ställa tillbaka en delvis frisläppt marknad kan bli väldigt svårt. Det säger forskaren inom EG-rätt och konkurrensrätt Lars Henriksson till Sveriges Radio. Han menar att det framför allt innebär formella problem eftersom ett monopol kan strida mot EG-rätten. En lagstiftning som skulle krävas för att återinföra ett monopol, skulle enligt honom komma att prövas i EG-domstolen.

Att riva upp omregleringen skulle också innebära flera praktiska problem. Oppositionspartierna har ännu inte presenterat några närmare förslag på hur det skulle gå till, men bland annat har de vänt sig emot att de ägandeförhållanden som innebär att grossister också kan driva apotek. Men att inte tillåta vissa aktörer att agera på marknaden blir enligt Lars Henriksson svårt. Liksom att värdera vad en nyligen frisläppt marknad vid eventuella återköp skulle kosta.

Oppositionspartierna har sagt att de innan nästa val kommer att presentera hur deras modell för en apoteksmarknad ska se ut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng