Bisfosfonater kan öka risk för stressfraktur

Läkemedel som används mot benskörhet kan öka risken för stressfraktur på lårbenet enligt en ny studie.

5 sep 2014, kl 10:07
0

Annons
Läkemedel med bisfosfonater används bland annat för att behandla benskörhet. Men dessa kan också leda till en ökad risk att drabbas av en ovanlig typ av fraktur på lårbenet. 
 
Bakom resultaten, som publicerats i New England Journal of Medicine, står bland annat svenska forskare från Linköpings och Uppsala universitet. Redan 2011 publicerade de tillsammans med andra forskare en studie som såg ett sådant samband. Det är de resultaten som nu följts upp och presenterats i ett så kallat ”letter to the editor”.
 
Forskarna har granskat omkring 5 300 röntgenbilder av lårbensfrakturer bland vilka de identifierade 172 stycken så kallade stress- eller atypiska frakturer. Uppgifterna samkördes med läkemedelsregistret och forskarna såg då ett samband mellan användning av bisfosfonater och stressfrakturer.
 
Enligt forskarna ökade risken för att drabbas av stressfraktur ju längre behandlingen pågått. För personer som behandlats med bisfosfonater i fyra till fem år var risken 100 gånger högre än för de som inte använt läkemedlen.
 
Men eftersom stressfrakturer är ovanliga, omkring 60 per år i Sverige,menar författarna att nyttan oftast överväger riskerna. Det är betydligt vanligare att drabbas av till exempel höftfraktur, vilket bisfosfonater kan förebygga.
– Använd bisfosfonat bara om det finns en evidensbaserad indikation, som etablerad osteoporos, och bara några få år, säger Per Aspenberg, en av artikelförfattarna, i en presskommentar.