Ingen gräddfil för antroposofiska läkemedel

Nej regeringen tänker inte äventyra patientsäkerheten när det gäller antroposofiska läkemedel, svarar folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström en moderat riksdagsledamot.

26 jan 2015, kl 11:20
0

Vad ska hända med antroposofiska medel?

Det är den moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren som i svallvågorna av den senaste tidens debatt frågat ministern om han och regeringen ”är beredda att äventyra patientsäkerheten och bortse från vetenskap och beprövad erfarenhet genom att gå vidare och utan genomarbetad långsiktig forskningsbaserad process godkänna antroposofiska preparat som sedvanliga läkemedel?”

Ministern svarar riksdagsledamoten att det tänker man inte göra. Enligt ministern har regeringen inte för avsikt att medverka till någon gräddfil för antroposofiska preparat, utan en process har påbörjats för att få slut på särbehandlingen som preparaten haft under många år.
Gabriel Wikström påpekar att den utredning som Läkemedelsverket gjort har utförts på Alliansens uppdrag för att ta fram förslag till ett regelverk där antroposofiska preparat ska kunna godkännas eller registreras, utan att säkerheten äventyras, samtidigt som man får ett slut på särbehandlingen.

 

Rapporten från Läkemedelsverket ska nu ut på remiss.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng