Inga planer på avknoppning av Apoteket Farmaci

Regeringen har för tillfället inte några planer på att knoppa av Apoteket Farmaci från Apoteket AB. Och innan ApoDos bolagiseras behöver en hel del juridiska komplikationer utredas. Det är socialdepartementets svar på Konkurrensverkets önskan om att båda dessa företag snarast borde bolagiseras och skiljas från Apoteket AB.

12 jan 2011, kl 11:49
0

En bolagisering av ApoDos är komplicerad. Det är enligt Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet skälet till att regeringen, som ägare av Apoteket AB och förvaltare av apoteksreformen, ännu inte tagit ställning till en bolagisering av företaget. Något Konkurrensverket kritiserar i sin rapport om konkurrensläget på apoteksmarknaden som nyligen presenterades.

Konkurrensverket menar att statens oklarhet i frågan gör att konkurrerande apoteksaktörer känner osäkerhet kring en för dem viktig verksamhet.
? Det är inte så enkelt som att bara knoppa av dosdispenseringsverksamheten från Apoteket AB. Det finns till exempel utländska aktörer som gärna vill etablera sig på den svenska dosmarknaden. Men de vill då kunna förpacka läkemedlen utomlands och skicka dem till Sverige.

Det gör det juridiskt komplicerat, enligt Joakim Pettersson.
? När det gäller import av läkemedel, ompackning och ansvarsfrågor, finns det ett omfattande regelverk som gör att det krävs ett utredningsarbete om hur det här ska gå till.
När det är klart och när regeringen kan komma till ett beslut, kan Joakim Pettersson inte säga något om idag.

Inte heller om framtiden för Apoteket Farmaci AB, som i dagsläget är helt dominerande när det gäller läkemedelsförsörjning och tjänster som slutenvården upphandlar, har regeringen uttalat något ställningstaganden. Vilket innebär att företaget förblir ett dotterbolag till Apoteket AB, i alla fall en tid till.
Enligt det tidigare ägardirektivet som formulerats av Omstruktureringsbolaget, OAB skulle Apoteket AB:s ägande utvärderas efter ett år. Någon sådan utvärdering har inte skett, vilket Konkurrensverket kritiserat.
? Vi följer utvecklingen på området, vi vill uppnå en god konkurrens och ser gärna innovativa lösningar på området, säger Joakim Pettersson.
Men inom närmaste tiden kommer inga nya beslut. Apoteket AB kommer fortsatt att vara ägare till Apoteket Farmaci AB.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng