Inga permanenta biverkningar av statiner

Människor som behandlas med statiner och slutar ta dem på grund av biverkningar kan ofta slippa dem genom att byta till en annan sort, enligt en registerstudie.

2 apr 2013, kl 13:11
15

Foto: iStockphoto

Vanliga biverkningar av behandling med statiner är muskelsmärtor, illamående och mag-tarmbesvär. Dessa kan ibland få patienterna att avsluta behandlingen. Nu har amerikanska forskare kommit fram till att biverkningarna inte alltid är permanenta.

Forskarna undersökte journaler och läkaranteckningar från 107 835 patienter som behandlades med statiner i Boston mellan 2000 och 2008. Av dem slutade 57 292 tillfälligt med sin behandling någon gång under perioden. 18 778 hade journalanteckningar om biverkningar och 11 124 av dem hade slutat ta sitt läkemedel på grund av dessa biverkningar.

Studien visade att om patienterna fick börja med en annan typ eller samma statin lite senare så fortsatte 92 procent att ta läkemedlet ett år senare. Det är enligt forskarna ett tecken på att biverkningarna är relaterade till en typ av statin, inte hela läkemedelsgruppen.

En svaghet med studien är att det är svårt att veta den exakta orsaken till att personer avslutar sin läkemedelsbehandling.

15 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Med andra ord om en patient som får biverkningar statiner, en kvacksalverimedicin, kan patienten enkelt byta till en annan sorts kvacksalva.

 2. Det finns hur många berättelser som helst när det gäller patienternas lidande.

  Jag har sett det med egna ögon – t.ex. påverkan på minnet, muskelsvaghet, värk, nervsmärtor, domningar, pirrningar, ryckningar i muskulaturen m.m.

  Det spelar ingen roll vilken statin man tar.

  Besök askapatient.com och spacedoc.net (Forum).
  Sök på simvastatin, Lipitor, Crestor etc..

  Jag är övertygad om att biverkningarna är mycket vanligare än vad som anges i bipacksedlar etc. Patienterna vågar knappt nämna ordet biverkan vid läkarbesök och vårdpersonal har sällan på sig “biverkningsglasögonen”.

  Varför skall friska människor, som bara råkar ha ett något förhöjt kolesterolvärde (enligt läkemedelsbolagens mallar) utsätta sig för detta?

  Vårdens resurser borde användas till andra, mycket angelägnare, områden.

 3. Har ätit kolesterolsänkande medicin från Jan 2012 till och från, Simvastastin o Atorbir men jag tål ej dessa magen pajar, mår illa, tappar orken m.m . Har nu haft uppehåll 26 dagar och då går värdena uppåt igen. Kolestrol 6.8, PHDL 1.7, LDL 4.6 Har nu fått Crestor 10 mg, för min läkare tycker att jag behöver detta.
  Väldigt dyr medicin 30 tab. 273:-. Frisk för övrigt.
  Motionerar regelbundet, ej överviktig, röker ej,tänker på vad jag äter m.m
  Undrar hur jag ska hantera detta med mina värde, börjar bli träligt……..
  Kvinna 65 år

 4. Hej Aina! Testa först Crestor ett tag och om det inte skulle funka (pga biverkningar) . finns det andra läkemedel att testa. Tex resiner, fibrater och kolesterolabsorbationshämmare. Det är viktigt som sagt att äta rätt och röra på sig ett LDL på 4,6 är högt och bör absolut läkemedelsbehandlas med kombinerade livstilsåtgärder. (bra mat, sömn, mindre alkohol, vardagsmotion (30min-1h dag), konditionsträning och styrketräning (olika dagar) mm. Lycka till glöm inte att gå på regelbundna kontroller. Crestor brukar många klara av.
  lycka till.
  tips: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=634

 5. Hej Jacob!
  Tack för ditt svar. Du hade bra kunskap om detta, undrar om du arbetar inom sjukvården. OK man kan ju ha kunskap ändå. Har läst på nätet om dessa sorter som du tipsade om, bra att veta om jag inte kan fortsätta med Crestor, men jag hoppas ju klara detta för det är jobbigt att hålla på att byta……….

 6. Har tagit Simvastatin Stada sen slutet av januari 2013.
  Kände inga speciella biverkningar till att börja med men fick problem med muskel ömhet och svaghet ( framför allt i lår och vader ) i mitten av april och en månad framåt. Mådde sedan bra fram till i slutet av augusti då det på nytt tog fart med samma problem igen fast mycket värre än tidigare. Slutade på eget initiativ att ta medicinenen för 3 veckor sen med resultatet att jag har känt mig bättre men har fortsatt symptom kvar. Hur lång tid kan man förvänta sig att det tar innan alla biverkningar försvinner ? Tacksam om någon som har samma erfarenhet kunde höra av sig.

  Hasse

 7. Jag har ätit Lipitor i många år och har haft en svår yrsel.Minnet är inte som det ska.Blivit döv på ett öra på en sekund.
  Jag fick diagnosen MS 1980 och har trott att det har varit orsaken till mitt mående i alla år och enligt läkarna kunde det vara min MS….alla läkarbesök ingen har reagerat på medicinen som sen visade sig att det var tabletten som har orsakat mig allt lidande.Av en slump kom jag själv på det…Jag var så sjuk av min yrsel och minne att jag inte kunde ta min medicin..när jag piggnat till tog jag den och blev sjuk igen.. så nu har jag slutat helt med den och yrseln är borta…. men min muskelmassa har försvunnit.
  Jag har varit inne på näten och läst hittade en bra artikel men är nu borttagen.
  Tabletterna har förkortat många människors liv och det är en skandal att dom fortfarande skrivs ut enligt amerikanska forskare så är det århundradens största medicinska bedrägeri när det gäller kolesterolsänkande mediciner.

  Gunilla

 8. Jag är en kvinna på 54 år som började äta Simidon (simvastatin 20) mg i två veckor. Slutade pga värk i tår, hälsenor,baksida ben, lår o sätesmuskler. Värken försvann o jag fick börja med Bisoprolol 2,5 mg o Atorvastatin 20 mg. Fick sömnstörningar (kunde ej sova) sen började värk i tår, hälsenor, baksida lår, nacke, axlar, fingrar o hela bäckenet. Känns som foglossningar. Slutade med tbl efter 14 dgr. Hållt upp i två månader o ätit fulldos Ipren samt Alvedon men inget tar bort värken. Nätterna är ett helsike o fm likaså. Varje gång jag behöver ändra ställning gör fruktansvärt ont i nacke, axlar överarmar. Känns som jaginte orkar lyfta varken armar el axlar. Insida lår värker bara jag korsar mina ben. Vad är detta för rävgift ni lurar på oss kvinnor. Medicinen är väl utprovad på män som vanligt? Jag blir så frustrerad på det här o hjälpen ska man tjata sig till o känna sig som en nedtrans simulant! Inte kul att bli som en åldring i förtid! Hur få stopp på denna värk o stelhet? Ngn som vet?

 9. @Vivianne, försök med Q10 från hälsokosten. Kanske måste du ta så mycket som 100 mg. Läs också Uffe Ravnskovs böcker om kolesterol. Han är en statinskeptisk läkare som nog kan mest om statiner och biverkningar och läkemedelsbolagens manipulerande. Det finns även en annan läkare, Ralf Sundberg, som skrivit en bok om just läkemedelsbolagens oärlighet, klart läsvärd.

 10. Vivianne mfl.

  Så bra att ni berättar Era historier. Jag önskar att fler skulle göra det. Men man skall även berätta för behandlande läkare för att öka kunskapen.
  Det är också viktigt att rapportera till Läkemedelsverket. Man kan antingen be läkaren/sjuksköterskan/apotekaren göra det eller också gör man det själv på Läkemedelsverkets hemsida.

  Jag har inte tagit den här typen av medicin, men flera närstående gjorde det.
  .
  Statiner har många olika biverkningar och det är inte säkert att de visar sig på en gång. Det kan ta flera år. Många upplever det som om de åldras i förtid.

  Biverkningarna kan misstolkas som andra sjukdomar och det kan leda till ytterligare medicinering, s.k. “kaskadförskrivning”.

  Tyvärr är intresset för biverkningar, läkemedelsutlösta sjukdomar etc. lågt och läkemedelsinformationen är ofta författad av läkemedelsbolagen. Detta gäller alla mediciner.

  Statiner kan påverka minnet, ge depression och demensliknande symptom förutom alla andra biverkningar. Listan kan göras mycket lång (besök fass.se).

  Läs gärna äldreapotekaren Armon B. Neels och Bill Hogans bok – Are your prescriptions killing you? De tar bl.a. upp statinernas biverkningar. Ett av kapitlen har titeln – Does Dad Really Have Alzheimers?

  När över 800.000 svenskar står på den här typen av av livslång medicinering är det verkligen dags att man börjar titta närmare på riskerna. Men – på sistone finns i stället krafter som verkar för ännu högre förskrivning.

  Kom ihåg – det finns mycket pengar i den här branschen och forskningen är inte alltid så oberoende som man skulle tro.

  Läs patientberättelser på askapatient.com, spacedoc.net (Forum), och peoplespharmacy.com (sök på statins).

  Sök på olika statiner t.ex. Zocord (=Zocor i USA = simvastatin), Lipitor (=atorvastatin), Crestor (=rosuvastatin) mfl. De har alla likartade biverkningar.

  Det bästa man kan göra för sig själv – och närstående – är att läsa på, söka information på många olika ställen, läsa böcker och försöka att bilda sig en egen uppfattning. Det är inte säkert att doktorn alltid vet bäst.

  En viss medicin kan anses hälsobringade i ett land, samtidigt som den aldrig godkänts, eller blivit indragen på grund av allvarliga biverkningar, i ett annat.

  Jag är så glad att min mamma slutade med simvastatin.
  Hon skulle inte ha haft den nuvarande livskvaliteén om hon hade fortsatt simvastatin-medicineringen.. Hon är över 90 år och gläds åt varje dag och jag är så tacksam att hon finns.

 11. Skulle vara intressant att höra om EN (med tidigare höga kolesterolvärden, men i övrigt frisk) person som mår bra på statinknaprande, och hur ofta den personen har överlevt en hjärtinfarkt som denne inte fått pga statinknaprandet (vilket är omöjligt att bevisa, men läkarna är ju så duktiga på att hitta på saker så)…

 12. Hej.Fick kärlkramp 2012 och blev ordinerad bla Simvastin.Det fungerade. jag gjorde bypass mars 2013 och sen dess har jag haft Atorvastatin kraka pga att kolestrolen måste minskat .40 till nu 80mg/dag.resultat diarre,kräkningar,illmående,gaser ,halsbränna. Är nu jobbigt ! Vad skall jag göra? Gå tillbaka till Simvastatin eller finns det något bättre?
  Med vänlig hälsning,

 13. Nedanstående är en berättelse från verkliga livet.
  R ville att jag skulle berätta för att varna andra.
  .

  Patientberättelse ? Zocord (=simvastatin)
  Kvinna, nu i 60-årsåldern

  Jag tror det var 2005 som jag och mamma hade ett ärende till R.
  Vi pratade om ditt och datt och kom även in på hälsan. Då berättade R att hon hade fått värk på flera olika ställen. Den kom och gick.

  Året innan hade mamma klagat över värk, kramper och muskelsvaghet i benen samt sömnstörningar. Jag började då informera mig om hennes tre läkemedel, framför allt om Zocord (=simvastatin). Jag upptäckte http://www.thincs.org ? det kolesterolskeptiska nätverket som leds av Uffe Ravnskov. Jag fann hemsidor fulla av patientberättelser om Zocord, Lipitor (=atorvastatin) etc.

  Därför frågade jag R, litet skämtsamt, står Du möjligen på någon kolesterolsänkande medicin som t.ex. Zocord eller Lipitor? Jo, det gjorde hon. Det fanns hjärt- och kärlsjukdom i släkten och därför tog hon Zocord i förebyggande syfte. Hennes läkare gjorde likadant.

  Jag berättade att värken skulle kunna vara läkemedelsutlöst. Jag föreslog att hon skulle ta en närmare titt på bipacksedeln men även läsa Uffe Ravnskovs bok Kolesterolmyten. Jag lovade posta en del information.

  Sedan hörde jag inget mer och åren gick.

  Häromdagen stötte jag ihop med R och hennes man och undrade, förstås, hur det hade gått med värken. Har Du inte hört vad som hände, sa hon.

  Hon hade fortsatt medicineringen. Värken hade blivit värre och värre. Hon hade fått rygg- och höftproblem. Hon fick veta att hon hade ett diskbråck som kunde opereras. Tyvärr, fortsatte värken efter operationen. Hon misstänkte att det kanske kunde bero på dålig läkning.

  Hon hade svårt att stå och gå. Hon behövde rollator.

  Hon remitterades till smärtklinik vid Länssjukhuset. Hon gick igenom allehanda tester, fick kortisoninjektioner, provade den ena värkmedicinen efter den andra inkl. opioider och morfin.Inget hjälpte. Personalen sa att hon hade nervsmärtor och de skulle inte gå över.
  De var trevliga, ringde då och då och frågade hur hon hade det ( men de tänkte aldrig tanken att smärtorna kunde vara läkemedelsbiverkningar).

  En dag skulle hennes man hämta ut en ny omgång Zocord på Apoteket men leveransen var försenad. Det var också några andra problem som gjorde att det drog ut på tiden. Det blev ett oavsiktligt uppehåll i medicineringen.

  R blev mycket förvånad då hon plötsligt började känna sig bättre. Hon ringde till hälsocentralen och fick prata med en kvinnlig läkare. Hennes tidigare läkare hade slutat på på grund av sjukdom. R undrade om hon kunde göra uppehåll i medicineringen och läkaren sa att det gick bra.

  R blev bättre och bättre. Hon kunde, så småningom, stå och gå och behövde inte rollatorn längre. Den mystiska värken hade försvunnit, t.o.m. de obotliga nervsmärtorna.

  Jag undrade hur hon hade reagerat ? om hon hade blivit arg på den förste läkaren som skrev ut Zocord. Nej, sa hon. Han var så trevlig, lyssnade osv och tog själv samma typ av medicin och därför litade jag på honom. Men vid mitt sista besök ville jag inte belasta honom med min värk etc. för då var han han betydligt sjukare än jag.

  ——

  P.S. När skall vårdpersonal börja tänka på läkemedelsbiverkningar som en differentialdiagnos?

 14. fick infarkt 2000 började äta div medesiner bland annat zocord simvastatin,aktorvastatin aktavis ,aktorvastatin mylan.har haft ont i leder och muskler och medesinerna har blivit utbytta för att se om det beror på dom.nu har jag slutat ta kolestrolmedesinen sedan oktober 2014 och symtomen gradvis försvunnit.hur ska jag kunna ha koll på kolestrolen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng