Annons

Inga belägg för att SSRI-medel ger beroende

SSRI-medlen är inte beroendeframkallande i medicinsk mening, enligt en vetenskaplig översikt som presenterades igår på Läkarsällskapets Riksstämma.

27 nov 2003, kl 14:13
0

Annons

På tio år har antalet förskrivna dygnsdoser av SSRI-läkemedel tiodubblats. Medlen utgör sedan flera år förstahandsbehandling vid depression.

Uppgifter om beroendeproblematik, abstinens och utsättningsreaktioner vid behandling med SSRI har dock aktualiserats på senare år. Vetenskapliga studier har dock inte funnit belägg för medicinska beroendeproblem, enligt rapporten.

– Däremot förekommer reaktioner då behandlingen avslutas abrupt. Dessa ska inte förväxlas med abstinens, säger Svante Nyberg, medicine doktor och ordförande i Läkemedelssakkunnigas (Läksak) i Stockholms expertgrupp för psykiska sjukdomar.


Utsättningsproblem förekommer hos ungefär var tredje patient som ska avbryta sin behandling med SSRI. Risken är större för preparat som har en kort halveringstid, enligt rapporten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng