Inga allvarliga biverkningar av vaccin

Vaccinering mot HPV med Gardasil ökar inte risken för allvarliga biverkningar. Det visar en svenskdansk studie på en miljon flickor.

10 okt 2013, kl 09:21
5

Lisen Arnheim-Dahlström docent vid KI och en av forskarna bakom studien. Foto:Stefan Zimmerman.

Forskare vid Karolinska Institutet och Statens Serum Institut i Danmark har undersökt förekomsten av allvarliga biverkningar hos flickor som vaccinerats mot humant papillomvirus, HPV, med vaccinet Gardasil. Totalt ingick 997 585 flickor mellan 10-17 år i studien. Av dem vaccinerades 296 826 flickor med totalt 696 420 doser av vaccinet mellan den 1 oktober 2006 och 31 december 2010. Flickorna följdes genom patientdataregister i Sverige och Danmark.

Forskarna undersökte förekomsten av 53 autoimmuna och neurologiska sjukdomar samt blodpropp i upp till 180 dagar efter varje vaccinationstillfälle. Samtliga diagnoser kräver sjukhus- eller specialistvård. Studien kunde inte se att någon av dessa sjukdomar förekom i högre utsträckning hos vaccinerade flickor än ovaccinerade.
– Den här studien finner inget bevis för att HPV-vaccinering skulle ge någon ökad risk för de allvarliga biverkningar vi har tittat på, säger Lisen Arnheim-Dahlström, docent vid KI.

Forskarna valde ut 53 utfall och definierade en strategi som krävde minst fem observerade vaccinexponerade fall för att gå vidare till statistisk analys. 29 diagnoser uppfyllde det kriteriet och analyserades vidare. Tre diagnoser visade signifikanta samband; diabetes typ 1, Behcets syndrom och Raynauds sjukdom. Men vid en vidare analys hittades inget tidssamband.
– Med de data vi hade tillgängliga kunde vi inte se något mönster för vad som kom först, vaccination eller sjukdom. Därför ser vi inget bevis för att vaccination skulle öka risken för dessa sjukdomar, säger Lisen Arnheim-Dahlström.

Det har tidigare rapporterats fall av Guillain-Barrés syndrom efter HPV-vaccinering, men i denna studie kunde man inte se något fall under uppföljningstiden på 90 dagar. Forskarna fann inte heller något signifikant samband mellan venös tromboembolism och HPV-vaccination. 

Bland annat amerikanska studier har visat att föräldrar väljer bort HPV-vaccinering för sina döttrar på grund av rädsla för biverkningar. Resultatet av den här studien kan användas för att minska myterna om att allvarliga risker med vaccinet mörkas, menar Lisen Arnheim-Dahlström, även om det inte var det intiala syftet med studien.
– När studien planerades fanns det inte så mycket ryktesspridning kring vaccinet, utan vi ville övervaka biverkningar med en kompletterande metod till den spontanrapportering som Läkemedelsverkets övervakning bygger på. Läkemedelsverkets biverkningsövervakning bygger på självrapporter, och det är inte säkert att alla rapporterade biverkningar där är riktiga diagnoser. Vår studie bygger faktiska diagnoser och kan därför ses som ett komplement.

Forskarna kommer att göra uppföljningsstudier framöver, men det är inte planerat när.
– Jag tycker att det är viktigt att myndigheter och industrin använder sig av oss oberoende forskare för att få fram objektiva resultat, säger Lisen Arnheim-Dahlström.

Studien är gjord i samarbete med Smittskyddsinstitutet och finansierad av Stiftelsen för strategisk forskning och danska Vetenskapsrådet. Forskarna studerade inte förekomsten av lindriga biverkningar, som feber, huvudvärk och lokala biverkningar på injektionsstället. Studien är publicerad i tidskriften BMJ.

Det finns två vaccin mot HPV, Gardasil och Cervarix. Både i Sverige och i Danmark ingår Gardasil i det allmänna vaccinationsprogrammet. Danmark har vaccinerat flickor inom det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2009 medan vaccinering i Sverige kom igång först under början av 2012 på grund av en långdragen upphandling. 

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad avses som ovaccinerade i studien? Helt ovaccinerade eller endast ej vaccinerade mot HPV? På vilket sätt undersöktes de som vaccinerats mot HPV och som fick allvarliga biverkningar med de som under samma tidsperiod vaccinerats med andra vaccin med liknande ingredienser och som också fick allvarliga biverkningar? Tog man i beaktande att vissa biverkningar då kan ha att göra med vissa återkommande ingredienser i vaccinerna?

  2. Hej! Jag arbetar som skolsköterska och är glad för kompletterande forskning om biverkningar av HPV-vaccinet. Ryktesspridningen bland barn och deras föräldrar tar emellanåt absurda proportioner..Hur ser det ut på längre sikt? Vad vet man om eventuella biverkningar på sikt? Var kan man hitta sådan forskning?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng