Alternativa metoder vid borreliadiagnostik döms ut

De serologiska metoder som används i den svenska vården idag för att ställa borreliadiagnos fungerar bra. Det visar Smittskyddsinstitutets genomgång.

10 okt 2013, kl 10:38
0

Smittskyddsinstitutet har utrett de metoder som används för att ställa diagnosen borrelia.  Rapporten visar att de serologiska metoder som används i Sverige idag i de flesta fall är tillfredsställande. Vid den vanligaste diagnosen, Erythema migrans, rekommenderas inte serologi utan det räcker oftast med sjukdomshistoria i kombination med klinisk bild.

Men vid en del svårare infektioner kan det behövas komplettering med andra tester. I rapporten konstateras att det skulle behövas en bättre standardisering av metoderna, eftersom det gör det möjligt att jämföra prover analyserade på olika laboratorier och gör svaren mer lättolkade.

Smittskyddsinstitutet har även gått igenom de alternativa metoder för att diagnosticera borrelia som används i bland annat delar av Tyskland och Norge. De metoderna förespråkas av en grupp patienter som anser sig lida av en kronisk variant av borrelia som de menar att den svenska sjukvården missar. Men myndighetens experter finner inget vetenskapligt stöd för att de metoderna tillför något för att ställa en bättre diagnos.

Smittskyddsinstitutets experter har jämfört de svenska riktlinjerna för borrelia jämförts med motsvarande riktlinjer från flera europeiska länder. De tester som används för att diagnosticera borrelia i Sverige är i stort sett samma som används i övriga Europa.

SBU gör samtidigt en genomgång av det vetenskapliga underlaget för antibiotikabehandling vid borrelia. Den väntas vara klar senare i år.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng